Politika

KNEŽEVIĆ: Ovo što se dešava u Kolašinu je ustavni puč

0908knezevicok
O
dbijanje fiktivne većine u Opštinskoj izbornoj komisiji Kolašina, da proglasi rezultate lokalnih izbora od 25. maja, predstavlja brutalno i javno izrugivanje nad ustavnim poretkom i izbornom voljom građana. Time je i definitivno uveden novi metod opstrukcije, koji poništava izbornu volju građana, i izbore čini besmislenim, saopštio je poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević.

KNEŽEVIĆ: Ovo što se dešava u Kolašinu je ustavni puč
Portal AnalitikaIzvor

On ističe  da se  Kolašinu dešava „ustavni puč“ i da  po ovom „vanustavnom konceptu, opozicija može pobijediti u svim crnogorskim gradovima, ali, ako DPS ima većinu u izbornim komisijama, rezultati izbora nikad neće biti proglašeni“.

- A najviše što u DPS-u mogu “učiniti”, kao “kompromis” u svemu ovome, jeste održavanje novih izbora, mada još nijesu smislili obrazloženje za takav apsurdni naum. Valjda, nakon dešavanja u Kolašinu, niko više u Crnoj Gori i ne gaji iluzije kako je bilo gdje moguće ponoviti, ili održati nove izbore, kad je proklamovan sindrom većine u izbornoj komisiji, koja je spremna na bezbroj ponavljanja izbora, ne bi li DPS konačno nekad pobijedio – navodi se u saopštenju koje je Knežević dostavio Portalu Analitika.

Poslanik DF-a smatra da je u svemu ovome, više nego očigledno da premijer Milo Đukanović upravlja krizom u tom gradu, stvarajući institucionalni haos, koji mu omogućava da jedno društveno neprirodno stanje predstavi kao jednu od „tekovina“ demokratije.

- Ovakav dirigovani napad na ustavni poredak iziskuje ozbiljan opozicioni odgovor, koji mora uključiti sve vidove demokratske  borbe i otpora, čak i građanske proteste, u svrhu odbrane osnovnih prava i sloboda. Svaki sljedeći pokušaj DPS-a, u cilju izbjegavanja konstituisanja Skupštine Kolašina u skladu sa zakonom, može ozbiljno destabilizovati ionako krhke političke prilike i povjerenje u institucije države.  Zato očekujem da Ranko Krivokapić, ovog puta ne kao predsjednik SDP-a, već crnogorskog parlamenta, i počasni predsjednik Skupštine OEBS-a, najzad saopšti da li je ovo, što se dešava u Kolašinu, ustavni puč, još jedan od hirova Mila Đukanovića, ili  definitivno urušavanje demokratije u Crnoj Gori – rekao je Knežević.

On smatra da je Đukanović odlučio da crnogorskoj javnosti pošalje poruku da su izbori besmisleni.

- I da on u svakom trenutku preko izborne komisije, ustavnog, ili nekog drugog suda, može zamrznuti društvene prilike, na način kako to upravo njemu i odgovara. Zbog toga je neophodno da uslijedi snažna reakcija od strane svih onih, koji se ne mire s cementiranjem diktature. A Krivokapić nek napokon odluči da li da Đukanoviću i dalje drži svijeću u njegovim brojnim nepočinstvima – poručio je Knežević.

 

Portal Analitika