Društvo

BOŽOVIĆ: Nije tačno da je voda iz „Regionalnog vodovoda“ najjeftinija

1908voda
D
irektor Poslovne Jedinice „Vodovod“ Bar Momčilo Božović kazao je da voda iz „Regionalnog vodovoda“ koja košta 29 centi po kubiku nije najjeftinija, s obzirom da je najveća proizvodna cijena vode iz lokalnih izvorišta u Baru svega 17 centi po kubiku.

BOŽOVIĆ: Nije tačno da je voda iz „Regionalnog vodovoda“ najjeftinija
Portal AnalitikaIzvor

On je reagujući na izjavu direktora Agencije za investicije i imovinu Opštine bar Vida Dabanovića u vezi vodosnabdijevanja Bara, kazao „da nije mogao da se otme utisku da se radi o ličnosti za koju važi izreka „ja nijesam odavle“ ili možda konkretnije, da je govorio kao član Upravnog odbora JP Regionalni vodovod „Crnogorsko primorje“, a ne kao direktor agencije za investicije i imovinu Opštine Bar“.

-Dakle, nije tačna njegova tvrdnja da je vodosnabdijevanje protekle dvije godine bilo bolje nego ove godine. Naprotiv, primjera radi, prošle godine se u naseljima Zaljevo i Tomba sa restrikcijama otpočelo polovinom jula, a ove godine polovinom avgusta. Gotovo istovjetno je bilo i u naselju Zeleni pojas. Nadalje, netačno je da je iz sistema regionalnog vodova prošle godine uzimana količina od 100 litara u sekundi. Tačno je da je od 01. avgusta do 01. septembra uzimana količina od 60 l/sec. Konačno, netačno je i da je voda iz sistema regionalnog vodovoda od 0,29 e/m3 najjeftinija, s obzirom da je najveća proizvodna cijena vode iz lokalnih izvorišta u Baru svega 0,17 e/m3-navodi se u saopštenju Božovića dostavljenom Portalu Analtika.

Božović dalje navodi da je jedino tačna Dabanovićeva tvrdnja da su Baru potrebni planirani rezervoari za preuzimanje vode iz sistema regionalnog vodovoda i distributivna mreža od tih rezervoara do potrošača.

-Na kraju iskoristio bih priliku da informišem direktora Agencije za investicije i imovinu opštine Bar da voda iz rezervoara Šušanj koji je inače izgrađen daleke 1984 godine i čija namjena nije bila da se u njemu preuzima voda iz sistema regionalnog vodovoda, ne može usmjeravati prema Čanju, Sutomoru, Gornjem Šušanju, Starom Baru, Polju, Zaljevu i svim ostalim naseljima iznad kote 50 metara nadmorske visine. Ostaje dakle samo centar grada i niže kote naselja Šušanj, Ilino, Ahmetov brijeg i Bjeliši. Toliko o najvećem dijelu teritorije Bara koja se može snabdijevati iz tog rezervoara-stoji u saopštenju Božovića.

Direktor PJ „Vodovod i kanalizacija“ Bar kaže da će ovo preduzeće i ove godine uzimati dodatne količine vode iz sistema regionalnog vodovoda i da je ugovoreno da se od sjutra otpočne sa preuzimanjem dodatnih 50  l/sec, o čemu Dabanović ,kako kaže on, kao član upravnog odbora tog javnog preduzeća očigledno nije informisan.

-Inače, JP „Vodovod i kanalizacija“ Bar će se i ubuduće oslanjati na dodatne količine vode iz sistema regionalnog vodovoda u skladu sa svojim potrebama, ali će pri tome itekako voditi računa i o činjenici da samo oko 2.500 korisnika usluga ovog javnog preduzeća u neformalnim naseljima Zagrađe, Suvi potok, Haj Nehaj, Gorelac, Rutke i Pobrđe u Sutomoru duguju preko 600.000 eura za do sada isporučene količine vode, koja ne može biti besplatna ili je, u protivnom neće ni biti-zaključio je Božović.

Portal Analitika