Politika

VUKOVIĆ: Pravna situacija u Glavnom gradu jasna i nedvosmislena

opstina2xb5
G
lavni administrator Podgorice Željko Vuković reagovao je na saopštenje kluba odbornika SNP-a Glavnom grada u kome ta partija traži da vidi akt o imenovanju imenovanju vršioca dužnosti gradonačelnika. U svom reagovanju Vuković navodi da je pravna sitacija jasna i nedvosmislena i da mu nijesi jasni zahtjevi SNP-a.

VUKOVIĆ: Pravna situacija u Glavnom gradu jasna i nedvosmislena
Portal AnalitikaIzvor

- Stoga je nejasno na kojoj to zakonskoj odredbi temelji SNP svoj javno upućen zahtjev Glavnom gradu da objavi akt o imenovanju vršioca dužnosti gradonačelnika, te bi za Glavni grad i za građane bilo veoma korisno da navede propis koji sadrži proceduru i nadležnost kada je ova pravna situacija u pitanju, naveo je Vuković u saopštenju dostavljenom medijima.

Vuković u svom saopštenju podsjeća da se Zakonom o Glavnom gradu uređuje način ostvarivanja lokalne samouprave u Podgorici kao Glavnom gradu i administrativnom centru Crne Gore i da se na pitanja ostvarivanja lokalne samouprave u Glavnom gradu koja nijesu posebno uređena ovim zakonom primjenjuje Zakon o lokalnoj samoupravi.

- Pri tome, važno je napomenuti da ovim zakonom, pored ostalog nijesu uređena pitanja izbora gradonačelnika, trajanje mandata i imenovanje zamjenika gradonačelnika, već se po tim pitanjima primjenjuje Zakon o lokalnoj samoupravi. Dakle, Zakon o Glavnom gradu nije uredio pitanje vršenja funkcije gradonačelnika nakon isteka mandata, već odredba člana 3. upućuje na primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi. Odredbom člana 67. Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da kada predsjedniku opštine u slučajevima utvrđenim zakonom prestane mandat, funkciju predsjednika do izbora novog predsjednika vrši potpredsjednik, objasnio je Vuković.

Prema njegovim riječima, ovom kao i ostalim odredbama Zakona nije predviđeno da Skupština ili bilo koji drugi organ donosi odluku o izboru v.d. gradonačelnika do izbora novog jer je ta zakonska odredba odredila lice koje vrši dužnost gradonačelnika.

- Kao što je to više puta javno saopšteno norma se primjenjuje ex lege i čini se da ne bi trebalo da stvara nikakve dileme po tom pitanju, čak ni onima čija se politička platforma bazira isključivo na svakodnevnim senzacionalističkim natpisima u štampi.

Smatram da je u konkretnom slučaju pravna situacija jasna i nedvosmislena, te bi svako dalje polemisanje u vezi sa ovim bilo suvišno, zaključio je Vuković.

 

 

Portal Analitika