Zanimljivosti

Prvi strip sa Supermenom blizu prodajnog rekorda

super
O
riginalno prvo izdanje strip-serijala 'Action Comics', u kojem se prvi put pojavljuju Supermen i Luis Lejn dostiglo je na eBay-u cijenu od 1,7 miliona dolara, a do kraja nadmetanja ostalo je još čak šest dana, piše britanski Telegraf, prenosi Index.hr.

Prvi strip sa Supermenom blizu prodajnog rekorda
Portal AnalitikaIzvor

Primanje ponuda za strip-izdanje 'Action Comics' Broj 1 otvoreno je 14. avgusta s početnom cijenom od milion dolara, a do sada je stigla 21 ponuda, što je cijenu podiglo na sadašnjih 1,75 miliona.

Riječ je o vrlo rijetkom izdanju iz 1938. opisanom kao "muzejski primjerak" zahvaljujući ocjeni devet (od deset) koju mu je dodijelila komapnija za ocjenjivanje kvaliteta stripova 'Certified Guaranty Company'.

Prvo izdanje stripa koji je utemeljio žanr superheroja na dobrom je putu da dostigne raniji rekord originalnog izdanja tog istog stripa, koji je, kad ga je 2011. za 2,16 miliona dolara kupio glumac Nikolas Kejdž, postao najvrjedniji strip svih vremena.

Kejdžov primjerak je bio nešto lošijeg kvaliteta, iako je takođe imao ocjenu devet.

Ova prodaja se od ostalih na eBay-u razlikuje po tome što prima ponude isključivo od unaprijed odobrenih potencijalnih kupaca.

Portal Analitika