Politika

Nema novca za elektronsku identifikaciju na biračkim mjestima

18izb
G
rađani Crne Gore neće prolaziti elektronsku identifikaciju na biračkim mjestima od 1. novembra, iako tada stupa na snagu takav vid provjere shodno izmjenama  Zakona o izboru odbornika i poslanika koje je Skupština usvojila krajem marta. Razlog je što ove godine za to nema novca, potvrđeno je Atlas televiziji iz Ministarstva finansija. Opozicija negoduje, posebno zbog mogućeg ponavljanja izbora u Podgorici. Upozoravaju da u tom slučaju najozbiljnije treba razmotriti bojkot tih eventualnih izbora u Glavnom gradu.

Nema novca za elektronsku identifikaciju na biračkim mjestima
Portal AnalitikaIzvor

Uprkos tome što bi morala, država nema pare za primjenu izmijenjenog izbornog zakonodavstva. Ministarstvo finansija je Atlas televiziji potvrdilo da, upravo zato što nema novca, neće biti ni elektronske identifikacije birača koja bi trebalo da počne da se primjenjuje na svim izborima od 1. novembra nadalje.

„Sredstva u okviru tekuće budžetske rezerve znatno su umanjena u odnosu na inicijalni plan, čime je smanjena mogućnost Vlade da tokom budžetske 2014. godine vrši intervencije u slučajevima gdje sredstva nijesu planirana ili nijesu planirana u potrebnom iznosu. Imajući ovo u vidu, Vlada Crne Gore je donijela zaključke da se obezbijede sredstva za implementaciju Zakona o biračkom spisku u dijelu razvoja informacionog sistema i nabavke odgovarajuće propratne opreme, dok će se preostala sredstva planirati u Zakonu o budžetu za 2015. godine.“

O tome da para fali, ministarstvo je obavijestilo Skupštinu, koja im, kako kažu, još ništa nije odgovorila. Svaljivanje krivice na parlament, odbacijue poslanik SNP-a, Velizar Kaluđerović.

"To je jedna, usuđujem se reći, bezočna manipulacija. Ako vlada kaže da u tekućem budžetu, a zakon je rekao da se sredstva za ove namjene uređuju u tekućem budžetu, nema sredstava, onda niko druga pa ni sama Skupština ne može da predlaže izmjene, osim vlada", naveo je on.

 

U svakom slučaju, ako nema elektronske identifikacije jer država nema oko dva miliona eura koiliko taj projekat košta, to znači, kaže Kaluđerović, ne bi smjelo ni da bude bilo kakvih izbora.

"To bi bio prvi slučaj od uvođenja višeparlamentarnog sistema da se tako drastično krši izborno zakonodavstvo", smatra Kaluđerović.

Stav Kaluđerovića dijele kolege iz Demokratskog fronta.

„Nakon 1. novembra Crna Gora, partijskim inatom Vlade, ostaje i bez funkcionalnog izbornog zakonodavstva - bez pretpostavke da na bilo kom nivou dobijemo slobodno izraženu volju građana“, napisao je Goran Danilović na Fejsbuk nalogu.

U tom smislu najzanimljivija je Podgorica. Eventualne ponovljene jesenje izbore u Glavnom gradu, bez elektronske identifikacije birača, smatra Kaluđerović, treba bojkotovati.

"Ja mislim da bi se, u tom slučaju, pred SNP-om i pred svim partijama koje drže do svog političkog nitegriteta, najozbiljnije nametnulo pitanje da na takvim izborima ne trebalo učestvovati", kaže Kaluđerović.

Ukoliko bi se izbori, ipak desili, država se ne bi ogriješila samo o zakone, već i o najviši pravni akt, upozorio je Kaluđerović.

"U Ustavu piše „ne može se priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje birača na izborima,“, ZAREZ, „u skladu sa zakonom“.

Iz DPS, na to što se od 1. novembra neće sprovoditi elektronska idetifikacija birača danas nijesmo mogli da dobijemo komentar. Podsjećamo, Skupština je usvojila izmjene  Zakona o izboru odbornika i poslanika krajem marta. Taj zakon podržale su DPS, DF, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa. SNP i SDP su bile protiv, dok su su poslanici Pozitivne i albanskih partija bili uzdržani.

Portal Analitika