Svijet

Borbe za Donjeck: Ukrajinska vojska napreduje, opkoljena Gorlovka

1808ukrajinadonjeck
U
krajinske snage su tokom noći dodatno potisnule proruske snage u borbama oko Donjecka, pa su tako okružile grad Gorlovku i preuzele potpunu kontrolu nad nekim manjim mjestima u tom regionu, saopštila je danas ukrajinska vojska, a prenosi Blic.

Borbe za Donjeck: Ukrajinska vojska napreduje, opkoljena Gorlovka
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju vojske navode se sumnje da su proruske snage tokom sinoćnjih borbi južno od Donjecka, u blizini sela Novokaterinivka, koristile moćni raketni sistem ruske proizvodnje, Uragan, i to po prvi put u toku sukoba na istoku Ukrajine.

Ukrajinska vojska nije saopštila da li je u najnovijim sukobima bilo žrtava, a proruske snage se još nisu oglasile tim povodom.

- Naselja Malaja Ivanjivka i Andrijanjivka su u potpunosti očišćene od pobunjenika. Naselje Alševsk je sada potpuno okruženo, a Gorlovka blokirana - navodi se u saopštenju.

Gorlovka, grad sa više od 230.000 stanovnika koji je od samog početka konflikta pod kontrolom proruskih snaga, ima veliki strateški značaj pošto se nalazi blizu glavnog puta koji povezuje Donjeck i Lugansk.

Vlada u Kijevu optužuje Rusiju da je omogućila stalni priliv tenkova, raketnih sistema i oklopnih vozila proruskim snagama na istoku Ukrajine, što zvanična Moskva negira.

Portal Analitika