Novi proizvodi

Novi podmorski kablovski sistem prkosi čeljustima ajkula

1808ajkule
N
edavno su potpisani komercijalni ugovori na osnovu kojih će se izgraditi transpacifički kablovski sistem Faster (Brže).

Novi podmorski kablovski sistem prkosi čeljustima ajkula
Portal AnalitikaIzvor

T portal prenosi da će kablovi, koji će biti smješteni na dnu mora i okeana, biti presvučeni posebnom zaštitom kako ajkule ne bi mogli da ih pregrizu.

U konzorcijumu koji planira da izgraditi Faster, osim Google-a učestvuju i China Mobile International, China Telecom Global, Global Transit, KDDI, SingTel i NEC kao dobavljač. Koliko je priča širokog međunarodnog karaktera, svjedoči i činjenica da će se na osnovni sistem bez problema povezivati i periferni, susjedni kablovski sistemi koji vode u druge djelove Azije. Čak i ako ne uključimo te susjedne veze, riječ je o jednoj od najdužih kablovskih ruta na svijetu.

Sistem bi trebalo da bude dovršen do drugog kvartala 2016. godine, a prema početnim tehničkim karakteristikama i dizajnu, riječ je o kapacitetu od 60Tb/s, kojim će SAD biti spojene s dvije lokacije u Japanu  - Čikura i Šima. U izradi će se, prema najavama, koristiti najnovije tehnologije i kvalitetni materijali.

1808ajkule1Menadžer Google-a zadužen za usluge „oblaka“ na Internetu, potvrdio da će podmorski kablovi biti dodatno zaštićeni. Optički kablovi koji će biti korišteni u sklopu ovog projekta izuzetno su lomljivi i nužno je osigurati da ne pucaju. Osim nekoliko slojeva raznih materijala, kablovi će sadržati isprepletene čelične sajle kao i izuzetno otporno sintetičko vlakno kevlar, a sve kako ne bi jednostavno pucali, pogotovo u slučajevima kada ih grickaju ajkule.

A ako ste mislili da ajkule to ne rade, prevarili ste se.

Uistinu, niko sa sigurnošću ne zna zašto ajkule grizu kablove, ali postoji nekoliko teorija. Prema jednoj, privlače ih elektromagnetska polja koja emituju kablovi, a prema drugoj – ajkule su, jednostavno, znatiželjni.

Foto: motherboard.vice.com

Portal Analitika