Svijet

Ferguson: Teško ranjena jedna osoba

1808ferguson
U
noći između subote i nedjelje u Fergusonu je jedna osoba teško ranjena iz vatrenog oružja pod nerazjašnjenim okolnostima, prenosi portal Index.hr.

Ferguson: Teško ranjena jedna osoba
Portal AnalitikaIzvor

Policija je rekla da je ranjena osoba u kritičnom stanju nakon što je pogođena metkom nepoznatog napadača.

U tom gradu, predgrađu Sent Luisa u američkoj saveznoj državi Misuri, prije sedam dana ubijen je afroamerički tinejdžer. Od tada je privedeno sedam osoba od 200 protestanata koji skoro danonoćno borave na ulicama zahtijevajući razjašnjavanje okolnostim pod kojima se desilo ubistvo.

U Fergusonu već cijelu sedmicu traju sporadični incidenti kojima se traži pravda za Brauna. Guverner Misurija Džej Nikson proglasio je vanredno stanje i uveo policijski čas u tom mjestu, koji je na snazi od ponoći do pet ujutro.

Poslije noći u kojoj je uveden policijski čas i zabilježeni incidenti, u nedjelju su se - kao svakog dana protekle sedmice - stotine ljudi u Fergusonu pripremale su se da odaju počast mladom afroameričkom tinejdžeru kojeg je ubio policajac. Porodica Majkla Brauna (18) pozvala je građane na ovaj popodnevni skup.

Događaji u tom mjestu s većinskim crnačkim stanovništvom, u kojem su u policiji i upravi zaposleni većinom bijelci, pobudili su protekle sedmice rasno motivisane nemire u Sjedinjenim Državama.

Portal Analitika