Svijet

Brazilci odali poštu Kamposu

1708kampos
D
esetine hiljada Brazilaca okupilo se u gradu Resifeu, da bi odali poštu predsjedničkom kandidatu Eduardu Kamposu (49), koji je poginuo u avionskoj nesreći.

Brazilci odali poštu Kamposu
Portal AnalitikaIzvor

Građani su satima čekali u redovima, kako bi prišli kovčegu s Kamposovim tijelom i pratili misu na otvorenom, kojoj je prisustvovalo i više brazilskih zvaničnika, uključujući i predsjednicu Dilmu Jusef i njenog prethodnika Luisa Injacija da Silvu.

Kamposova iznenadna smrt pokrenula je u zemlji debatu, kako će se taj događaj odraziti na oktobarske izbore.

Kamposa, koji je poginuo u srijedu u padu malog aviona u predgrađu Santosa zajedno sa još šestoro ljudi, zamijeniće bivša brazilska ministarka zaštite životne sredine Marina Silva, odlučili su u petak članovi Socijalističke partije (PSB), čiji je Kampos bio kandidat.

Marina Silva (56) je stranački autsajder koji se izbornoj listi socijalista pridružila tek prošle godine, pošto nije uspjela da prikupi dovoljan broj potpisa da bi na izborima učestvovala njena sopstvena stranka. Ona, međutim, ima veliki broj pristalica i na izborima 2010. godine je osvojila gotovo 20 odsto glasova.

Zbog Kamposove smrti, predsjednica Brazila Dilma Rusef proglasila je trodnevnu žalost.

Brazilski mediji su javili da su Kampos i još šest osoba poginuli kada se privatni avion srušio u naseljenom dijelu grada Santos.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz brazilskih vazduhopolovnih snaga, medijska mreža Globo je javila da je svih sedam osoba iz aviona poginulo, a 10 povrijeđeno, prenijela je agencija AFP.

AP navodi da su među poginulima fotograf koji je pratio Kamposovu kampanju, savjetnik za štampu, kao i dva pilota.

Avion tipa "cesna 560XL", u kome se Kampos nalazio, izgubio je kontakt sa kontrolom leta dok se pripremao za slijetanje.

Gradski zvaničnici Santosa su potvrdili da je Kampos poginuo, a predsjednica Dilma Rusef je otkazala sve aktivnosti u naredna tri dana.

Predsjednički izbori u Brazilu zakazani su za 5. oktobar.

Mali avion je poletio iz Rio de Žaneira ka periferiji Sao Paola, rekao je portparol vazduhoplovnih vlasti Pedro Luis Farkik.

Agencija AFP je navela da je Kampos, socijalista, bio treći po popularnosti predsjednički kandidat i da je uživao podršku osam odsto građana.

B92

Portal Analitika