Zanimljivosti

Kilogrami se tope na jutarnjem suncu

1708kilogrami
T
okom jednog istraživanja oni koji su tokom jutra bili više izloženi sunčevim zracima imali su manji indeks tjelesne mase od ispitanika koji su se krili u hladu. Izloženost jutarnjem svijetlu reguliše metabolizam.

Kilogrami se tope na jutarnjem suncu
Portal AnalitikaIzvor

Sunčanje ujutru nije samo najzdravije za kožu, već direktno utiče na gubitak kilograma, otkrili su američki naučnici. Zbog toga preporučuju da dan započnete na suncu, a ne morate ni da izlazite napolje, možete da se okupate svjetlošću i u svom domu.

Ispitanici starosti oko 30 godina, nedjelju dana su nosili narukvice sa posebno dizajniranim senzorima koji su, u periodu od 8 do 12 sati, mjerili uticaj sunčeve svjetlosti na indeks tjelesne mase. Izloženost jutarnjoj svetlosti jačine 500 luksa, i to vještačke, dovela je do gubitka kilograma, a prirodne sunčeve svjetlosti u prijepodnevnim satima ima i dva puta više.

Oni koji su tokom jutra bili više izloženi sunčevim zracima imali su manji indeks tjelesne mase od ispitanika koji su se krili u hladu. Izloženost jutarnjem svijetlu reguliše metabolizam i omogućava sagorijevanje više masti nego inače, dok sunčanje u popodnevnim satima nema takav efekat.

Naučnici još nijesu potpuno sigurni šta izaziva ovakav efekat. Po prvoj teoriji, izlaganje suncu tokom jutarnjih sati usklađuje naš unutrašnji tjelesni sat i raspored spavanja, što igra veliku ulogu u postizanju efikasnosti metabolizma koji će dovesti do gubitka kilograma. Druga teorija tvrdi da je jutarnja sunčeva svjetlost mnogo intenzivnija od popodnevne ili predvečernje, jer sadrži veću količinu plave svjetlosti koja ima najjači uticaj na naš dnevni ritam.

B92

Portal Analitika