Svijet

Strah od širenja ebole poslije napada

1708ebola
Z
vaničnici Liberije upozorili da strahuju da bi epidemija ebole mogla da se proširi Monrovijom pošto je opljačkan karantin za bolesnike u dijelu prijestonice.

Strah od širenja ebole poslije napada
Portal AnalitikaIzvor

Najmanje 29 osoba oboljelih od ebole pobjeglo je iz zdravstvenog centra u Liberiji pošto je on bio meta naoružanih napadača, koji su ga opljačkali.

Neimenovani zvaničnik rekao je da vlasti strahuju da će "čitav Vest point biti zaražen", ali i da bi virus mogao da se proširi u zemlji, koja se već jedva bori da zaustavi epidemiju.

Čelnici lokalne Asocijacije medicinskih radnika su potvrdili da se napad dogodio, a Rebeka Veseh je agenciji AFP objasnila detalje.

“Provalili su vrata i upali u centar i sve opljačkali, uz povike da u zemlji nema ebole, nakon čega su gotovo svi pacijenti pobjegli“, navela je Vesehova.

Upad u medicinski centar dogodio se neposredno po odluci Kenije da zatvori granice sa Liberijom, Gvinejom i Sijera Leoneom, zbog straha od širenja ebole.

Liberija je 6. avgusta zbog epidemije uvela vanredno stanje u zemlji, a vlasti su počele radove na proširenju jedinog zdrastvenog centra u u glavom gradu u kojem mogu da se izoluju inficirani od ebole. U toj zemlji 413 zaraženih virusom je do sada preminulo.

U Liberiji, Sijera Leoneu, Gvineji i Nigeriji od proljeća je od ebole umrlo 1.145 ljudi, a još najmanje 2.127 ljudi je zaraženo.

Nacionalni avio prevoznik Kenija Ervejz je prošle srijede suspendovao sve letove ka Monroviji i Fritaunu, a spekuliše se da je širom Zapadne Afrike od ebole ove godine preminulo najmanje 1.145 osoba.

Humanitarna organzacija “Doktori bez granica“ u petak je upozorila da se ebola širi brže nego što se misli i da će biti potrebno bar šest mjeseci kako bi se epidemija stavila pod kontrolu.

Ebola se širi tjelesnim tečnostima, znojem ili krvlju, a trenutno ne postoji nijedan zvaničan lijek ili vakcina protiv nje.

B92

Portal Analitika