Svijet

U pregovorima o primirju ne popuštaju ni Izrael, ni Palestina

1708izreale
N
eizvjesni pregovori o produženju primirja u Pojasu Gaze nastavili su se u nedjelju u Kairu između Izraelaca i Palestinaca, pri čemu obje strane nimalo ne popuštaju u svojim zahtjevima.

U pregovorima o primirju ne popuštaju ni Izrael, ni Palestina
Portal AnalitikaIzvor

"Nećemo pristati na dogovor o primirju bez konkretnog odgovora na naše sigurnosne zahtjeve", rekao je predsjednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu na početku nedeljne sjednice vlade.

"Da biste dobili sigurnost prije svega treba ukinuti blokadu", uzvratio mu je Sami Abu Zuhri, predstavnik Hamasa.

Netanjahu: Sve dok se ne vrati mir, Hamas će da trpi

"Ako Hamas misli da svoje vojne gubitke može pretvoriti u političku pobjedu, vara se", upozorio je izraelski premijer.

Netanjahu je takođe upozorio da "sve dok se ne vrati mir, Hamas će da trpi, a ako misli da mu vrijeme ide na ruku, vara se, kao što se vara da nismo dovoljno odlučni".

Od početka nove izraelske ofanzive u Pojasu Gaze 8. jula, poginulo je barem 1980 Palestinaca, uglavnom civila i 67 Izraelaca, među kojima troje civila.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman (ultranacionalistička desnica) zauzima se za raspoređivanje UN-ovih mirovnih snaga u Pojasu Gaze, što se ocjenjuje malo vjerojatnim.

Pregovori su se nastavili danas u Kairu nakon trodnevnog prekida, ali bez nekih predstavnika Hamasa i Islamskog džihada iz Gaze koji tokom večeri treba da stignuu egipatsku prijestonicu, rekao je predstavnik islamističke grupe koja kontroliše palestinsku enklavu, Sami Abu Zuhri.

Primirje se završava u ponoć: Najveća neizvjesnost vlada oko dogovora o ukidanju izraelske blokade i o demilitarizaciji Pojasa Gaze, budući da u ponoć ističe primirje zaključeno 11. avgusta, koje je u četvrtak produženo na pet dana.

Neuspjeh pregovora u Kairu radi postizanja trajnog primirja ne znači nužno da će se odmah nastaviti neprijateljstva u Pojasu Gaze.

Jednostrano primirje bi "bilo dobro rješenje ako ocijenimo da ponuđen dogovor ne zadovoljava na sigurnosnom planu i da direktno prijeti našoj sigurnosti", rekao je ministar Gilad Erdan, član bezbjednosnog kabineta, za javni radio.

Index.hr

Portal Analitika