Zanimljivosti

Šest lozinki koje nipošto ne biste smjeli koristiti

password
M
nogi izdavači kreditnih kartica omogućuju vam da stvorite online račun za svoju karticu, a u procesu registracije, naravno, morate stvoriti korisničko ime i lozinku. Iako vas neke stranice tjeraju da stvorite “jače” lozinke korištenjem kombinacije velikih i malih slova te brojki, neki korisnici jednostavno su prelijeni pa izaberu prvo što im padne na pamet. I često su to jako loša rješenja.

Šest lozinki koje nipošto ne biste smjeli koristiti
Portal AnalitikaIzvor

About donosi šest najgorih lozinki kakve nipošto ne biste trebali koristiti za nešto tako važno kao što su vaše kreditne kartice.

12345678 ili abcdefgh

Izbjegavajte koristiti nizove brojki ili slova po abecednom redu, čak i u obrnutom smjeru. Zlonamjernicima će to biti vrlo lako pogoditi, prenosi Vecernji.

Capitalone123 ili quicksilver

Nemojte stavljati ime izdavača kreditne kartice ili ime same kartice nipošto nije dobra ideja. A ako istu strategiju koristite za sve vaše lozinke lopovima neće biti teško pogoditi druge lozinke nakon što probiju prvu.

lozinka

Lozinka “lozinka” jedno je vrijeme bila najpopularnija. Ne treba pretjerano objašnjavati zašto je ovo tako loša ideja.

qwertz ili asdfgh

Ovo vam djeluju kao dobre lozinke? Pogledajte svoju tastaturu - to su slova koja se na njoj nalaze jedna do drugog. Znači, to je otprilike kao da napišete abcdefgh i prilično je lako za pogoditi.

Jozo1905

Ako se zovete Jozo i rođeni ste 19. maja nemojte odabrati lozinku Jozo 1905 niti išta slično. Svako ko zna kad ste rođeni lako će vam otkriti lozinku.

Imena ljubimaca, djece, roditelja, supružnika…

Puno je bolja ideja odabrati posebnu frazu koju samo vi znate i koju je teško pogoditi i dešifrirati. Ako ste svog supruga upoznali u knjižari 19. maja 1989. godine, možete to pretvoriti u frazu “Upoznala Jozu u knjižari 19. maja 1989″, i onda to skratiti u lozinku – UJuk19s89. Puno teže za otkrivanje.

 

tehnologija.me

Portal Analitika