Politika

BEČIĆ: U Podgorici na ispitu liderski kapacitet Ranka Krivokapića

48becicPOCETNA
N
ema razloga za nove izbore u Podgorici, smatra nosilac liste Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksa Bečić, ocjenjujući da konačan rasplet treba tražiti u odgovoru na pitanje da li će u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) preovladati lična opterećenja ili interes građana.

BEČIĆ: U Podgorici na ispitu liderski kapacitet Ranka Krivokapića
Portal AnalitikaIzvor

»Iako vizija Mladost.Mudrost.Hrabrost koju predvodim ima sve veće povjerenje i podršku građana svih vjera i nacija, različitih starosnih dobi i uvijek je spremna za formalnu provjeru kod građana, ne vidim ni jedan racionalan i odgovoran razlog za održavanjem novih izbora«, kazao je Bečić agenciji MINA.

On bi, kako je rekao, volio da čuje samo jedan razlog za nove izbore, a da ima veze sa interesima građana Podgorice. »Pored svih jasno vidljivih zloupotreba, 53 odsto građana je glasalo za promjene, odnosno uspostavljanje nove izvršne vlasti i to je nešto sa čime se niko ne smije igrati«.

»Svi izbori u Crnoj Gori koji se raspišu nakon prvog septembra moraju biti održani u skladu sa najnovijim zakonskim rješenjima u Zakonu o izboru odbornika i poslanika, za šta u ovom trenutku ne postoje uslovi, niti namjera vlasti da se krene u realizaciju neophodnih pretpostavki. Postoje mnogo pitanja bez odgovora u ovom momentu«, naveo je Bečić.

Prema njegovim riječima, situacija u Podgorici je krajnje zabrinjavajuća, jer tri mjeseca nakon izbora nije formirana vlast, a već skoro dva mjeseca grad nema nosioce, odnosno ključne poluge izvršne vlasti, gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika.

»Tačnije, određeni naši sugrađani, a usput rečeno rukovodioci Demokratske partije socijalista (DPS) Glavnog grada se ovih dana predstavljaju tim titulama, iako je jasno da za to nemaju nikakvo zakonsko utemeljenje«, smatra Bečić.

On je podsjetio da su opozicione partije iz prethodnog saziva Skupštine Glavnog grada dobile oko pet hiljada glasova više od koalicije okupljene oko DPS-a koja je personifikacija dosadašnje izvršne vlasti.

»Zašto i pored svih ustupaka i dobre volje koja je jasno ispoljena od SNP-a i Demokratskog fronta (DF) nije realizovana izborna volja građana Podgorice, odgovor treba potražiti kod predsjednika i Predsjedništva SDP«, poručio je Bečić.

On je podsjetio da je, nakon što su razgovori SDP-a sa DPS-om i definitivno okončani, uslijedila finalizacija razgovora predstavnika Evropskog lica Podgorice (ELPG), SNP-a i DF-a. »Bez obzira što je ponuda i lista uslova od koalicije ELPG proširena u odnosu na ono što je bilo predmet razgovora početkom jula, došlo se do pisanog akta koji predstavlja ponudu koalicije ELPG SNP-u i DF-u«.

»Nakon toga došli smo u do sada nezabilježenu situaciju na političkoj sceni, vjerujem i u svjetskim okvirima. Da oni kojima je upućena ponuda prihvataju sve uslove radi opšteg dobra i viših interesa, a da oni koji su uputili ponudu, mislim prvenstveno na SDP imaju dilemu da li da verifikuju ono što su oni ponudili«, kazao je Bečić.

Kako je ocijenio, to je presedan u političkim okvirima.

«A konačan rasplet treba tražiti u odgovoru na pitanje da li će u SDP-u preovladati lična opterećenja i obaveze pojedinaca ili jasan interes građana Podgorice. Na ispitu mora doći i liderski kapacitet predsjednika SDP-a jer veliki odluke zahtijevaju brojne prateće faktore. Još tokom kampanje, više puta sam istakao da brzo dolazi vrijeme za ocjenu iskrenosti SDP-a«, naveo je Bečić.

On je kazao da su pristali na sve ono što je bila ponuda SDP-a, tako da je sve kristalno jasno. »Odmah nakon završetka izbora kao nosilac izborne liste saopštio sam da SNP ne postavlja nikakve uslove, kada je u pitanju formiranje vlasti u Podgorici«.

»Iako je izborna lista koju sam predvodio, po gotovo nepodijeljenim ocjenama, najveći dobitnik izbora, u proteklih skoro tri mjeseca nijesmo saopštili ni jedan uslov ili zahtjev u vezi sa formiranjem vlasti u Podgorici. Naprotiv, bili smo maksimalno fleksibilni i potpuno iskreni«, rekao je Bečić.

Bečić je poručio da se, poslije nekoliko mjeseci, može reći da se pokazalo da je njima data riječ iznad svega. »Da smo spremni radi opšteg i interesa budućih generacija sve uraditi i evidentno je da svakim danom raste povjerenje građana u koncepciju koju predvodim i koju smo jasno predočili građanima u predizbornoj kampanji«.

»Mi smo maksimalno fleksibilnim i iskrenim pristupom, odricanjem od svih mogućih ličnih privilegija, pokazali da smo svjesni značaja trenutka i velike odgovornosti posebno prema budućim generacijama. Da su nam lični interesi i privilegije bili na prvom mjestu, davno smo mogli izabrati drugi put. Žao mi je što svi ne gledamo na vlast istim očima, jer vremena za čekanje u ovako degradiranom sistemu je sve manje«, ocijenio je on.

Bečić smatra da je potenciranje unutarpartijskih dešavanja u Pozitivnoj svojevrsno tražanje alibija i bježanje od stvarnosti i spostvene odgovornosti svih koji potenciraju to kao prepreku za finalizaciju dogovora koji bi značio promjene i uspostavljanje nove vlasti u Podgorici.

 

»Pozitivna i njeni odbornici kojoj god struji pripadali su potpuno na fonu postignutog dogovora, tako da suštinski odgovor treba potražiti kod preostalih odbornika izabranih sa izborne liste ELPG«, kazao je on.

 

 

Portal Analitika