Svijet

Ukrajina priznala ruski konvoj kao humanitarnu pomoć

1608pomocukrajinaok
U
krajina je zvanično priznala sadržaj ruskog konvoja namijenjenog građanima kao humanitarnu pomoć, saopšteno je na vebsajtu ukrajinske vlade.

Ukrajina priznala ruski konvoj kao humanitarnu pomoć
Portal AnalitikaIzvor

“U skladu sa ukrajinskim zakonom o humanitarnoj pomoći i imajući u vidu inicijativu predsjednika Petra Porošenka o prihvatanju pomoći u okvirima međunarodne humanitarne misije pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC), prihvatamo pošiljku kao humanitarnu pomoć”, navodi se u saopštenju.

Ukaz kojim se sadržaj ruskog konvoja priznaje kao humanitarna pomoć je potpisala ukrajinska ministarka za socijalna pitanja Ljudmila Denisova.

Ministarstvu je prethodno dostavljena lista artikala koji se nalaze u 280 ruskih kamiona, a koje je potpisao šef regionalne delegacije ICRC Paskal Kutat.

U dokumentu se navodi da konvoj sadrži 12 vrsta artikala ukupne težine 1.856 tona, što u potpunosti odgovara težini koju je prijavila zvanična Moskva, prenose agencije.

“Primalac humanitarne pomoći je misija Crvenog krsta u Ukrajini. Pomoć će u Ukrajinu transportovati predstavnici te organizacije i distribuirati preko kontrolne tačke u Donjecku”, navodi se na sajtu ukrajinske vlade.

Rusija je građanima istočne Ukrajine poslala dvije hiljade tona humanitarne pomoći u konvoju od 280 kamiona, koji na rusko-ukrajinskoj granici čekaju potrebnu dokumentaciju.

U pomoći su 400 tona žita, 100 tona šećera, 62 tone hrane za bebe, 54 tone medikamenata, 12 hiljada vreća za spavanje i 69 pokretnih električnih generatora.

 

 

Portal Analitika