TV / Film

DIGITAL SPY: "Čuvari galaksije" najbolji blokbaster u 2014. godini

okcuvar
F
ilm "Čuvari galaksije" najbolji je blokbaster ove godine u izboru sajta Digital Spy.

DIGITAL SPY: "Čuvari galaksije" najbolji blokbaster u 2014. godini
Portal AnalitikaIzvor

Sezona je započela filmovima "Kapetan Amerika: Zimski vojnik" i "Čudesni Spajdermen 2", a akcioni triler "Plaćenici 3", koji je nedavno ušao u bioskope, zatvara ovogodišnju seriju ljetnjih blokbastera, pa je tim povodom sajt “Digital Spy” rangirao sva najuspješnija ostvarenja na od najgoreg do najboljeg.

Na 13. mestu je posljednji film ovog ljeta "Plaćenici 3" Silvestera Stalonea koji je uprkos sve većem broju zvučnih imena, na čelu sa Harisonom Fordom, Melom Gibsonom, Veslijem Snajpsom iAntoniom Banderasom, prilično razočarao. Jedna od zamjerki je ta što su miljenici franšize, Džejson Statam i Dolf Lundgren, ovog puta gurnuti u drugi plan.

Slijedi, na 12. mestu, film "Transformersi: Doba izumiranja" koji je opisan kao "kakofonija buke i furioznosti bez koherentne priče". Da je možda bio kraći, efekat ne bi bio toliko loš, zaključuje “Digital Spy”.

Na 11. poziciji našao se epski spektakl o Zevsovom sinu, "Herkul", sa Dvejnom Džonsonom u naslovnoj roli, kome se zamjera što je pokušao da "dekonstruiše mit" čime je umanjio privlačnost antičkog poluboga. Ipak, gledano s aspekta čiste zabave, film je ocijenjen kao vreijdan pažnje, a glavni glumac harizmatičan kao i uvek.

Film "Drugačija" zauzeo je 10. mesto. Ovaj tinejdžerski SF, adaptacija distopijskih romana“Divergentni” Veronike Rot, okarakterisan je kao "osrednje" ostvarenje, kome ne pomaže ni odlična gluma Šajlin Vudli i Tia Džejmsa.

Deveti je film "Grdana" sa Anđelinom Džoli kao pravi izbor za ulogu zle vile. Najnovijoj adaptaciji bajke o Uspavanoj ljepotici, međutim, nedostaju mnogi elementi da bi mogla da se svrsta u prave Diznijeve klasike. Ipak, zahvaljujući Džolijevoj izvanrednoj glumi i spektakularnim vizualnim efektima film vredi pogledati.

Na 8. mjestu nailazimo na drugi nastavak "Čudesnog Spajdermena". Uprkos međusobnoj "iskričavoj hemiji" glavnih glumaca, Endrjua Garfilda i Eme Stoun, i neočekivanih zapleta i obrta, sveukupni utisak je prilično mlak, a cio projekat djeluje zbrkano i zbrzano.

Sedmo mjesto zauzeo je film Gareta Edvardsa "Godzila". Najnoviji nastavak o najpoznatijem filmskom čudovištu vizuelno je ambiciozno i elegantno realizovan, ali mu nedostaju likovi ljudskih osobina. Brajan Kreston je prikazao odličnu glumu, ali je na žalost njegova uloga previše skrajnuta.

Šesta je, po ocjeni Digital Spy-a, odlična animirana avantura "Kako trenirati zmaja 2" koja predstavlja savršeni spoj emocija i spektakla.

Na 5. mjestu je film "X-Men: Dani buduće prošlosti". Najnoviji nastavak popularne franšize je do sada najambiciozniji projekat koji je uspio da kroz novu avanturu provuče nit prethodnih pustolovina, zadovoljivši kako nostalgiju prekaljenih fanova tako i interesovanje nove generacije obožavalaca.

Film "Kapetan Amerika: Zimski vojnik" je dospio na 4. mjesto zahvaljujući prije svega dobrom scenariju, koji Marvelovom svijetu daje novi obrt. Posebno je pohvaljena Skarlet Johanson u ulozi Crne Udovice, čiji je lik izvanredno ukomponovan.

Na 3. mjestu je "Planeta majmuna: Revolucija". Film Endija Serkisa o virusu koji je pokorio ljudski rod jedno je od najvećih iznenađenja ovog leta. Upečatljive akcione scene i ubjedljiva gluma Gerija Oldmana samo još više pojačavaju dobar utisak koji ovaj film ostavlja na gledaoce.

"Na rubu vremena" je zauzeo zavidno drugo mjesto. Prije šest mjeseci, niko nije mogao da predvidi da će najnoviji film Toma Kruza, u kojem glumi poručnika Vilijama Kejdža koji se bori u ratu protiv vanzemaljaca, biti jedan od najboljih, najinteligentnijih i najoriginalnijih bioskopskih ponuda ovog ljeta. Ovaj SF triler u režiji Daga Lajmana je uzbudljivo i maštovito ostvarenje sa Kruzom kao savršenim izborom za glavnog protagonistu koji od kukavice prerasta u heroja.

Prvo mjesto drže "Čuvari galaksije". Za Digital Spy, riječ je o inovativnoj koliko i nostalgičnoj svemirskoj sagi, ostvarenju koje se gleda sa apsolutnim uživanjem.

Portal Analitika