Svijet

Izrael: Male šanse za trajno primirje u Gazi

1608gazasukobiok
I
zraelske vlasti su saopštile da su šanse za postizanje trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze vrlo male.

Izrael: Male šanse za trajno primirje u Gazi
Portal AnalitikaIzvor

Neimenovani izraelski zvaničnik je izjavio kako su šanse za postizanje trajnog primirja između Izraela i Palestine minimalne. Prema riječima ovog zvaničnika, postoje vrlo značajne razlike u stavovima izraelske i palestinske strane koje već nekoliko dana pokušavaju da postignu trajno primirje.

Palestinski i izraelski pregovarači u nedjelju bi trebalo da doputuju u Kairo kako bi nastavili pregovore o trajnom primirju u Pojasu Gaze. Član palestinske delegacije ranije je kazao da će delegacija stići u glavni grad Egipta nakon što se konsultuje sa palestinskim rukovodstvom.

Basam al Salhi je dodao kako su se članovi delegacije koji predstavljaju Hamas i Islamski džihad takođe konsultovali sa svojim vođama u vezi s pregovorima. U srijedu, palestinska i izraelska strana pristale su da se trodnevno primirje produži još pet dana.

Visoki izraelski zvaničnik u međuvremenu je kazao kako će izraelska delegacija stići u Kairo u nedjelju kako bi nastavili indirektne pregovore sa Palestincima u vezi sa trajnim primirjem u Gazi.

Neimenovani zvaničnik kazao je da će pregovori biti fokusirani na otvaranje graničnog prelaza Rafah na granici Egipta sa Gazom, kako bi se palestinskim ribarima dalo više prostora na obali Gaze.

(Vijesti.ba/AA)

Portal Analitika