Svijet

Davutoglu favorit za premijera Turske

1608davutogluok
V
elika većina rukovdstva Partije pravde i razvoja (AKP), vladajuće sttanke u Turskoj, zalaže se da ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu naslijedi na mjestu premijera Redžepa Tajipa Erdogana koji je izabran za predsjednika Republike, objavio je danas provladin dnevni list.

Davutoglu favorit za premijera Turske
Portal AnalitikaIzvor

Izvršni odbor AKP trebalo bi da se sastane u četvrtak da bi utvrdio ko će biti novi premijer. Predsjednik Turske, po zakonu, ne može biti lider stranke i Erdogan mora da podnese ostavku i na to mjesto prije nego što kroz manje od dve nedjelje, 28. avgusta, stupi na dužnost šefa države. Ali, list "Jeni Safak", blizak AKP, tvrdi da je Erdogan već priredio glasanje viših partijskih funkcionera na jednom sastanku iza zatvorenih vrata. Rezultat je navodno pokazao da Davutoglu, koji je od 2009. godine šef diplomatije, ima ogromnu podršku da postane i šef vlade i šef stranke. List piše da je zato "sada gotovo sigurno da će on biti premijer".

Erdogan je već najavio da će ime budućeg premijera objaviti u četvrtak, poslije sastanka Izvršnog odbora svoje stranke. Vladajuća stranka sastaje se 27. avgusta na vanrednom kongresu na kojem će zvanično imenovati svog predsjednika, koji će kasnije postati i premijer.

Na čelu vlade od 2003. godine, Erdogan bi trebalo da zakletvu na mjesto šefa države položi dan poslije kongresa AKP, 28. avgusta. On je 10. avgusta u prvom krugu predsjedničkih izbora, na kojima su građani prvi put nepopsredno birali šefa države, pobijedio sa 51,8 odsto glasova.

Čim stupi na dužnost šefa države, Erdogan koji će na tom mjestu zamjeniti svog stranačkog kolegu Abdulaha Gula, očekuje se da formalno proglasi novog lidera AKP za predsjednika vlade.

Da bi zadržao kontrolu koju je uspostavio nad zemljom, Erdogan traži za šefa države stvarna umjesto sadašnjih ceremonijalnih ovlašćenja, čime je izazvao kritiku opozicije koja ga smatra autokratom.

On je, po turskoj štampi, na sastanku AKP prvi put jasno rekao da će koristiti sva ovlašćenja šefa države, uključujući i ona koja njegovi prethodnici nijesu koristili.

"Neću postupati mimo Ustava, već vršiti sva ovlašćenja zajamčena Ustavom", rekao je Erdogan, prenosi dnevnik "Milijet".

Novoizabrani predsednik Turske je takođe rekao da će nastaviti da prati rad AKP.

-Držaću je na oku - upozorio je Erdogan.

(blic.rs)

Portal Analitika