Politika

Gruško: NATO doveo da raspada SFRJ

grusko
N
ATO koristi pojam "ruska prijetnja" samo da bi dokazao da je ta vojni savez neophodan, izjavio je ruski izaslanik u Alijansi, Aleksander Gruško.

Gruško: NATO doveo da raspada SFRJ
Portal AnalitikaIzvor

"NATO shvata da Rusija nije prijetnja za njegove članice i uopšteno govoreći na Istoku ne postoji niko od koga treba štititi saveznike. Ali prijetnja opravdava jačanje istočnog krila, razvijanje vojnog prisustva u centralnoj i istočnoj Evropi, u vodama Baltika, Mediterana i Crnog mora i intenziviranje manevara duž ruskih granica", objasnio je on.

Gruško je, takođe, rekao da nijedan stabilizacioni projekat NATO nije bio uspješan.

"Istina je da nijedan stabilizacioni projekat NATO nije bio uspješan. Šta je taj savez postigao? Raspad Jugoslavije, raspad Libije ili gušenje Iraka koji su napali međunarodni teroristi? Kampanja u Avganistanu će uskoro biti završena, a da cilj stabilizovanja situacije u toj zemlji nije ostvaren", kazao je on.

Gruško je istakao da mnogi eksperti, pa i oni u samom NATO, jasno vide da ambicije tog saveza da bude globalni lider nijesu realne i da Alijansa kao instrument hladnog rata ne ispunjava nove bezbjednosne kriterijume koji zahtevaju nove pristupe, a ne upotrebu vojne sile za humanitarne intervencije ili promjene režima.

"Sve se mijenja i zato NATO u međunarodnim pitanjima vjerovatno neće važiti za 'izvor političkog legitimiteta', kako to voli da kaže generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen", zaključio je Gruško. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika