Svijet

UN rezolucijom protiv džihadista

un
S
avjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u petak jednoglasno rezoluciju čiji je cilj da onemogući finasiranje ekstremista u Iraku i Siriji.

UN rezolucijom protiv džihadista
Portal AnalitikaIzvor

Rezolucija ima za cilj i da spriječi priliv novih ekstremističkih boraca iz inostranstva

Ovo su dosad najšire mjere Savjeta bezbjednosti UN protiv džihadista u Iraku i Siriji, koji trenutno kontrolišu veliki dio teritorije tih zemalja i optuženi su za zločine, prenosi AFP.

Mjere predviđaju i sankcije kojima se prijeti onima koji finasiraju, regrutuju ili snadbijevaju oružjem islamističke ekstremiste u Iraku i Siriji.

Ti ekstremisti, koje Rezolucija 2170 treba da onemogući u njihovim daljim zločinačkim akcijama, su otcjepljene grupe Al Kaide, koje su zauzele veliki dio teritorije u Iraku i Siriji i proglasili kalifat.

Cilj rezolucija je, kako navodi Rojters, slabljenje Islamske države i Fronta al-Nusra.

Predlog rezolucije, kako je ranije javila britanska agencija, podnela je Velika Britanija.

Na "crnu listu" stavljeno je šest osoba kojima će biti zabranjena putovanja i zamrznuta imovina, uključujući portparola Islamske države Abu Muhameda al-Adnanija, Iračanina za kojeg eksperti UN kažu da je jedan od "najuticajnijih emira" i blizak lideru Islamske države, Abu Bakru al-Bagdadiju.

Tu su i Said Arif, bivši alžirski olficir koji je pobjegao iz kućnog pritvora u Francuskoj 2013. i pridružio se Frontu al-Nusra u Siriji i Abdul Mohsen Abdulah Ibrahim al-Ccareh iz Saudijske Arabije, označen kao "vodeći internet propagandista terorista", koji je na čelu Fronta u sirijskoj četvrti Latakiji.

Hamid Hamad Hamid al-Ali i Hadžaj bin Fahd al-Adžmi, obojica iz Kuvajta, kažnjavaju se zbog finansijske podrške Frontu al-Nusra, dok je Abdelrahman Muhamed Zafir al-Dabidi al-Džahani iz Saudijske Arabije na listi zbog rukovođenja mrežom stranih boraca u Frontu. (B92)

 

 

Portal Analitika