Region

Čepurin: Istraga o NIS-u iznenađenje

cepurin
A
mbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da otvaranje istrage o privatizaciji Naftne industrije Srbije (NIS) predstavlja iznenađenje koje je izazvalo negativan odjek u ruskim medijima.

Čepurin: Istraga o NIS-u iznenađenje
Portal AnalitikaIzvor

"Otvaranje istrage o privatizaciji NIS izazvalo je široki i, što ne krijem, negativan odjek u ruskim medijima. Uz to je potrebno uzimati u obzir pozitivno usmjerenje Rusa prema Srbima i dugu istoriju konstruktivne saradnje Rusije i Srbije u različitim oblastima. Ugled Srbije i Srba u Rusiji je visok", rekao je Čepurin u intervjuu "Politici".

On je u intervjuu beogradskom dnevniku putem elektronske pošte naveo da odluka o istrazi privatizacije NIS-a predstavlja iznenađenje i za javnost i za ruskog suvlasnika "Gaspromnjeft".

"Zašto upravo srpsko-ruska kompanija? Zašto nakon pet godina od privatizacije? Zašto upravo sada? 'Gaspromnjeft' besprekorno poštuje sve dogovore. Oni su transparentni. Sve je otvoreno", istakao je ruski ambasador.

On je napomenuo da se to ne može reći o nekim drugim sporazumima sa kompanijama drugih zemalja.

"Zašto se pod istragom našla kompanija koja se podigla iz pepela i bez pomoći srpskih poreskih obveznika izašla na svjetski nivo? Ona puni budžet Srbije sa više od 14 procenata, što iznosi oko 1,2 milijarde eura. Danas je NIS van svake sumnje najuspješnije preduzeće Srbije", naglasio je Čepurin.

 

Portal Analitika