Svijet

Ukrajina: Konvoj stoji, oklopna vozila prešla granicu

1508ukrajina1
H
umanitarni konvoj iz Rusije čeka kod granice sa Ukrajinom, a pojedini britanski mediji tvrde da su ruska oklopna vozila i vojni kamioni oko 22 časa prešli granicu.

Ukrajina: Konvoj stoji, oklopna vozila prešla granicu
Portal AnalitikaIzvor

Novinari "Gardijana" i "Telegrafa" su objavili ovu informaciju, dok BBC piše da su vojna vozila viđena kako idu ka granici, ali da nema potvrde da su je i prešli.

Novinar "Telegrafa" tvrdi da je vidio prelazak vojnog konvoja na malom, prikrivenom graničnom prelazu u blizini Donjecka, dok konvoj od 280 kamiona sa 2.000 tona pomoći još nije prešao u Ukrajinu.

"Konvoj u kome je bilo najmanje 23 vozila, oklopnih i vojnih kamiona, čekao je da zađe sunce u blizini izbjegličkog kampa kod Donjecka, a zatim je bez gašenja svjetala ili bilo kakvog pokušaja da se prikrije krenuo ka granici. Iako nije jasno da li su sva ta vozila ušla na teritoriju Ukrajine, vidjeli smo da značajan broj vozila prolazi kroz punkt koji su čuvali naoružani ljudi", piše britanski list.

I novinar "Gardijana" navodi da je vidio kolonu ruskih vojnih vozila kako ulazi u Ukrajinu, na teritoriju koja je pod kontrolom pobunjenika.

1508ukrajina2Ovo je je prvi put da su strani novinari javili da su vidjeli vojno prisustvo i prelazak na samoj granici, iako su ukrajinske vlasti i Zapadni mediji više puta upozoravali na to da Rusi snabdjevaju pobunjenike u Ukrajini naoružanjem. Rusija to oštro demantuje.

Kako piše BBC, humanitarni konvoj i dalje čeka dozvolu da pređe granicu, dok predstavnici Crvenog krsta pregovaraju sa vlastima u Kijevu u pokušaju da dogovore prolaz i maršrutu.

Konvoj stoji na otvorenim poljima nedaleko od ruskog grada Kamensk-Šahtinski, oko 20 kilometara od graničnog prelaza u Ukrajinu.

Kako je objavljeno, ukrajinski graničari su prešli na rusku teritoriju kako bi izvršili inspekciju.

Kijev i neki zapadni zvaničnici smatraju da bi konvoj mogao biti pokriće za ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju, što je Moskva opisala kao "apsurdno".

Rusija je ranije pozvala na hitni prekid vatre u Ukrajini kako bi se osigurala bezbjednost humanitarne misije dostavljanja pomoći stanovništvu na jugoistoku te zemlje.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova "pozvalo je strane u sukobu da hitno obezbjede režim prekida vatre" kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarsne pomoći stanovništvu na jugoistoku Ukrajine", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Ministarstvo je ocijenilo da je situacija u toj oblasti Ukrajine "veoma teška" zbog svakodnevnih sukoba i pozvalo dvije strane da "pokažu političku volju u ovom odlučujućem trenutku da se katastrofalna situacija, u kojoj se nalazi lokalno stanovništvo, smiri".

"Prekid vatre neophodan je za osiguravanje bezbjednosti humanitarne misije", dodalo je rusko ministarstvo.

Rusku pomoć nadgleda Crveni krst: Prijem i distribuciju ruske humanitarne pomoći u samoproklamovanu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) nadgledaće Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC), saopštila je danas pres služba DNR.

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko je izjavio kako je prijem humanitarne pomoći postao moguć nakon konsultacija sa delegacijama ICRC u Rusiji, Bjelorusiji i Moldaviji, prenosi Itar Tas.

Zaharčenko je izrazio nadu da će distribucija pomoći biti transparentna koliko god je to moguće, dodajući da je će je nadzirati i komisija DNR, u kojoj će, osim zvaničnika vlade te samoproklamovane republike, biti i poslanici novorosijskog parlamenta i predstavnici organizacija Narodni front Novorosije i Fondacija donbaske zajednice.

Konvoj je napustio region Moskve u utorak sa više od 1.800 tona pomoći, uključujući medicinsku opremu, hranu za bebe, vreće za spavanje i električne generatore.

B92
Portal Analitika