Region

STEFANOVIĆ: Imamo broj "minija", na korak smo do ubice Luke Jovanovića

1408stefanovic
N
e krijemo ubicu koji je „mini morisom“ usmrtio Luku Jovanovića na Brankovom mostu. Imamo serijski broj automobila i iz Njemačke očekujemo informacije koje bi mogle da nas dovedu do ubice, kaže za Blic ministar policije Srbije Nebojša Stefanović.

STEFANOVIĆ: Imamo broj "minija", na korak smo do ubice Luke Jovanovića
Portal AnalitikaIzvor

- Svakog dana obrađujemo nove informacije koje naši operativci dobijaju na terenu i stežemo obruč oko počinioca. Svakog trenutka sužava se broj potencijalnih izvršilaca, dok ne pronađemo ubicu. Na mjestu nesreće pronađen je retrovizor s vozila koje je usmrtilo Luku Jovanovića. Na tom retrovizoru nalazi se serijski broj vozila. Taj podatak nam je otkrio da je vozilo proizvedeno između novembra 2012. i januara 2013, a od centrale „mini morisa“ u Njemačkoj tražimo dodatne podatke. Nadam se da ćemo doći do imena kupca, a potom i do ubice – kazao je on za beogradski list.

On kaže kako bi „volio bih su ubicu prvog dana pronašli“, a od tada je prošlo više od dvije nedjelje.

- Ali, kako se tablica ovog automobila ne vidi na snimku, provjerili smo sve vozače „mini morisa kantrimen“, sve koji su sa stranim tablicama mogli u Srbiju da uđu s tim vozilom. Ovo je opsežna i vrlo detaljna istraga i želimo da prekontrolišemo svaki detalj.

Stefanović je kazao da su na slučaju „angažovane stotine ljudi iz beogradske policije, UKP-a u sjedištu Direkcije policije, pripadnici granične i saobraćajne policije“.
- Uspostavili smo i međunarodnu saradnju. Praktično, angažovani su svi mogući resursi kako bismo pronašli ubicu. Provjeravaju se i vozila ovog tipa koja su, možda, u posljednjih mjesec dana ušla u Srbiju.

Blic je ranije pisao kako su ne jedna, već čak osam snimile vozilo i ubicu Luke Jovanovića. Stefanović, međutim, kaže kako je samo jedna od njih u stanju da snima, dok ostale služe za kontrolu saobraćaja.

- Policija ne može da postavlja kamere kako joj se prohtije, već se postavljaju uz saglasnost određenih državnih organa za tačno namenjenu svrhu. Kad bismo snimali sve, ugrozili bismo privatnost građana. Snimamo samo zone u kojima može doći do saobraćajnih prekršaja. Ali, poslije ovog slučaja, pokrenuću inicijativu, uz konsultacije s povjerenikom Rodoljubom Šabićem, da se ugradi veći broj kamera – dodao je Stefanović za Blic.

Na mestu pogibije

Luke Jovanovića

na Brankovom mostu i juče je nastavljen protest građana koji zahtijevaju da im nadležne institucije odgovore na pitanje: ko je vozio „automobil smrti“. Kako

Blic

saznaje, otac i majka nastradalog mladića juče su bili na sastanku kod

Stefanovića

, na njegov poziv.

Lukini

drugovi juče su naveli da nijednog trenutka nisu željeli da blokiraju most, već da samo „mirnim putem zahtijevaju istinu“.

Portal Analitika