Ostalo

Fetel ima 29 puta veću platu od timskog kolege

1408fetelrikiardook
V
ozač Red Bula, aktuelni i četvorostruki šampion Formule 1 Sebastijan Fetel ima 29 puta veću platu nego njegov timski kolega Danijel Rikiardo.

Fetel ima 29 puta veću platu od timskog kolege
Portal AnalitikaIzvor

Fetel je, očekivano, najplaćeniji u Formuli 1, a u odnosu na prošlu godinu dobio je povišicu od devet miliona, što njegovu zaradu za ovu sezonu dovodi do 22 miliona eura. Zajedno s njim na čelu je i dvojac iz Ferarija, Fernando Alonso i Kimi Raikonen, koji će takođe ove godine dobiti po 22 miliona eura.

Slijedi vozač Mercedesa Luis Hamilton sa 20 miliona, ispred Džensona Batona iz Meklarena sa 17 miliona i timskog kolege Nika Rozberga. Njemac trenutno vodi u generalnom plasmanu, ali ima za osam miliona manju platu od svog timskog kolege.

Razlike u odnosu na ostale vozače su velike. Tako će Felipe Masa, poslije prelaska iz Ferarija u Vilijams, ove godine dobiti ček na četiri miliona eura, isto kao Niko Hulkenberg u Fors Indiji.

Uprkos tome što je iz Meklarena prešao u Fors Indiju, Serhio Peres će dobiti dvostruko veću platu nego prošle godine, od tri miliona evra. I Roman Grožan i Pastor Maldonado dobiće istu sumu od Lotusa, dok rukija Meklarena Kevina Magnusena očekuje plata od milion eura.

Milion dolara za ovu sezonu dobiće i Valteri Botas, a možda najveće iznenađenje je plata drugog vozača Red Bula Danijela Rikiarda. Mladi Australijanac ove godine će zaraditi "samo" 750.000 eura, iako je već uspio da svojim rezultatima u sjenku baci Fetela. Zbog toga je izvjesno da Rikiarda očekuje velika povišica na kraju ove sezone.

Istu platu kao Rikiardo ima vozač ekipe Toro Roso Žan-Erik Vernje, Žil Bjanki iz Marusija zaradiće 500.000, a Esteban Gutijeres 400.000 eura. Drugi vozač Toro Rosa Danil Kvjat očekuje ček na 250.000 eura, 50.000 manje dobiće Maks Čilton, dok su na dnu Kamui Kobajaši i Markus Erikson iz Katerhema, koje očekuje po 150.000 eura.

(Nezavisne)

Portal Analitika