Abiznis

MONSTAT: Pojeftinili stanovi u novogradnji

1408monstatlogook
P
rosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu iznosila je skoro 1,15 hiljada eura i bila je 0,7 odsto manja u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Monstata. Cijena stanova u novogradnji je 6,5 odsto manja u odnosu na prvi ovogodišnji kvartal.

MONSTAT: Pojeftinili stanovi u novogradnji
Portal AnalitikaIzvor

U drugom kvartalu je prodato 196 stanova u novogradnji, 16,6 odsto više u odnosu na prvi kvartal kada je prodato 168 stanova. Najviše stanova u novogradnji prodato je u Podgorici, 156, u Baru je prodato 27, Nikšiću tri i Budvi dva stana.

Najveća prosječna cijena stanova u novogradnji u drugom kvartalu ugovorena je u Opštini Budva i iznosila je 1.890 eura. U Podgorici prosječna cijena stanova iznosi skoro 1,1 hiljadu eura, a u Baru 1,02 hiljade eura.

Iz Monstata su objasnili da podaci obuhvataju novoizgrađene prodate stanove, odnosno one za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji.

Ukupna cijena stana obuhvata cijenu građenja, uređenja građevinskog zemljišta i ostale troškove.

Cijenu uređenja građevinskog zemljišta čini pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanje terena, sanacioni radovi, uređenje terena oko zgrade, komunalno opremanje zemljišta i slično.

Cijene koje se objavljuju su prosječne i rezultat su različitih karakteristika izgradnje i razlike u mjesecu u kome je sklopljen kupoprodajni ugovor na jednoj teritoriji, grada i Crne Gore.

Portal Analitika