Svijet

Ajrton Sena na kovanici od pet eura

1408senakovanicaok
J
edan od najboljih vozača u istoriji Formule 1 Ajrton Sena tragično nas je napustio prije dvije decenije, ali njegova legenda i dalje živi. Kao znak sjećanja i poštovanja na nastradalu legendu, sprema se kovanica sa njegovim likom.

Ajrton Sena na kovanici od pet eura
Portal AnalitikaIzvor

Nakon deset godina provedenih u Formuli 1, 162 trke, 41 pobjede i osvojenih 610 poena, blistavi brazilski vozač Ajrton Sena tragično je nastradao 1994. na stazi u Monaku. Mnogi su za njegovu smrt okrivili Vilijamsov bolid FW16.

Kao znak poštovanja i sjećanja na nekadašnjeg trostrukog F1 šampiona, uskoro će u promet biti pušten specijalno dizajnirani novčić od pet eura, koji će na jednoj strani nositi Senin lik. Biće izrađeno svega 8.000 komada ovih novčića, a mogu se nabaviti po cijeni od 50 eura.

Sa druge strane novčića nalaziće se upravo Vilijamsov bolid u kojem je Brazilac izgubio život. Možda je bolja ideja bila da se umjesto njega na kovanici nađe bolid Meklaren MP4/4, koji je po mnogima i dalje najbolji trkački automobil svih vremena i automobil u kojem je Sena osvojio svoj prvi šampionat.

(autoportal.rs)

Portal Analitika