Svijet

Merkel podržava akciju SAD u Iraku

merkel
N
jemačka kancelarka Angela Merkel danas je pozdravila američke vazdušne napade protiv islamskih ekstremista na planini Sindžar u Iraku.

Merkel podržava akciju SAD u Iraku
Portal AnalitikaIzvor

"Nema sumnje da je teroristička grupa Islamska država Iraka i Levanta (IS) počinila neopisive zločine i zvijerstva i da su stotine hiljade ljudi u velikoj nevolji i u bjekstvu. Smatram da su veoma važnim vojni udari protiv IS koje je odobrio predsjednik Barak Obama u namjeri da potisne teroriste", rekla je Merkel za njemački list "Tiringija".

Ona je dodala da takva odluka Vašingtona jača njeno uvjerenje, "s obzirom na velike globalne izazove, u partnerstvo Njemačke sa SAD".

"Uprkos našim dubokim razlikama u vezi sa aktivnostima američkih obavještajnih službi - to (partnerstvo) je od ogromnog značaja za nas"; istakla je njemačka kancelarka.

Njemačka vlada je izrazila namjeru da ne podrži vojnu pomoć koja uključuje vojnike ili naoružanje, ali je spremna da u Irak pošalje vojnu opremu, kao što su oklopna vozila, oprema za noćno praćenje, pješadijski detektori mina, kacige i sl. (B92)

 

Portal Analitika