TV / Film

Lorin Bekol i Hemfri Bogart: Ljubav koja nije poznavala godine

oklorin1
I
kona starog Holivuda i jedna od najljepših glumica Lorin Bekol preminula je juče od posljedica moždanog udara. Prisjećanja na slavnu glumicu ne prestaju, a važno mjesto u njima zauzima i njen prvi suprug Hemfri Bogart.

Lorin Bekol i Hemfri Bogart: Ljubav koja nije poznavala godine
Portal AnalitikaIzvor

Sudbinski susret dogodio se kada je Lorin imala samo 19 godina, a Hemfri Bogart 44 na snimanju filma “Imati i nemati” davne 1944. godine. U svijet šou-biznisa je zakoračila sa 16 godina i do tada glumila u dvije propale predstave. Iz tih razloga Bogart se stavio u ulogu starijeg zaštitnika i neiskusnu glumicu zvao “Bejbi”.

Ipak, fizička i emotivna privlačnost između dvoje glumaca brzo je prevazišla odnos mentora i studenta, a razliku u godinama bacila u drugi plan.

Prelijepa glumica je Bogarta privukla ne samo svojim visokim jagodicama, zelenim očima, tamno plavom kosom i izvajanim tijelom, već i zrelim stavom i nevjerovatnom iskrenošću.

oklorin2
“Divno ćemo se zabavljati zajedno”, navodno je jednom prilikom rekao svojoj mlađoj koleginici.

Dok su emocije među kolegama bujale Hemfri se nalazio u veoma nesrećnom braku. Svoju vezu započeli su tajno, a njihovi susreti bili su kratki.

Bogart ipak nije mogao, a da ne pomogne svojoj novoj ljubavi u poslu pa je ubrzo dobila i sljedeću veliku ulogu. Kako je s velikom odgovornošću došla i velika trema iskusni glumac ju je opuštao svojom duhovitošću, a ujedno i učio svemu što zna o glumi.

Samo nekoliko mjeseci nakon snimanja filma “Imati i nemati” par je ponovo dobio priliku da glumi zajedno u filmu “The Big Sleep”. Ovaj film ostao je upamćen u Holivudu po tome što je kompletno završen 1945. godine, a onda još nekoliko puta ispravljan naknadnim scenama u kojima se bolje osjetila hemija među njima.

oklorin3
Legendarni glumac je u tom periodu bio rastrzan između svoje nove ljubavi i osećaja obaveze u braku. Ta neodlučnost uticala je i na njegov odnos sa Bekolovom što se često na setu moglo i osjetiti.

U februaru 1945. godine Hemfri je okončao svoj brak i već u maju iste godine oženio se već poznatom glumicom Lorin Bekol.

Hemfri Bogart je bio porodičan čovjek, a Lorin Bekol je voljela noćni život. On je volio more, a ona je patila od morske bolesti. Često su se svađali zbog razlike u godinama i njegove sklonosti prema alkoholu. Ništa od toga nije moglo da naruši veliku ljubav među njima i skladan brak u kom su uživali.

oklorin4
Zajedno su imali dvoje djece – Stivena Hemfrija i Leslija Haurada Bogarta, a u braku su ostali sve do njegove smrti 14. januara 1957. godine.

“Disala sam, ali u meni nije bilo života. Nisam mogla da mislim na budućnost. Mogla sam samo da mislm na muškarca kojega sam izgubila - čovjeka koji mi je dao sve, naučio me o ljudima i životu, s kojim sam našla svoj način života”, napisala je u svojoj biografiji “By myself” kako se osjećala nakon njegove smrti.

(Žena)

 

 

Portal Analitika