Svijet

FOTO: Evropski zamkovi, spoj istorije i čarolije

Zamak_Peles
S
redišta moći, odbrambene građevine, simboli prestiža i luksuzna boravišta najbogatijih. To su samo neke od funkcija zamaka, koji danas predstavljaju svjedočanstvo nekih davnih vremena i privlače stotine hiljada turista godišnje, koji žele da vide i da uživaju u njihovoj ljepoti i grandioznosti.

FOTO: Evropski zamkovi, spoj istorije i čarolije
Portal AnalitikaIzvor
Vindzorski-zamak
U odnosu na ostatak svijeta, Evropa svakako prednjači u broju zamaka i njihovoj ljepoti, pošto su oni podizani u velikom broju sve do 16. vijeka. U početku su konstruisani kao odbrambene građevine u kojima je bila stacionirana vojska za zaštitu određenog područja, ali i sakupljanje poreza.

Što je vrijeme više prolazilo, to su i zamci evoluirali. Bili su građeni na nepristupačnim mjestima, sa visokim kulama, masivnim zidinama i velikim odbrambenim kanalima.

okzamak3
Osim vojne, imali su i administrativnu ulogu. Služili su kao simboli moći, a mnogi su čuvali važne trgovačke puteve.

Kasnije, sa početkom korišćenja baruta i artiljerije, njihova uloga polako opada u 15. i 16. vijeku.

okyamak4
Ipak, u 18. veku ponovo se javlja interesovanje za gradnju zamaka. Ali ne u vojnom i bezbjednosnom smislu, već u luksuznom – kao pokazateljima prestiža. Bogataši i plemstvo imali su romantičarske poglede na srednji vijek i viteštvo, pa su željeli da kroz gradnju zamaka pokažu svoju moć i uticaj.

Osim očiglednih uloga, zamci su oduvek u ljudima izazivali osjećaj nečeg skrivenog i čarobnog, pa su često pominjani u bajkama i fantazijama.

Srednjovjekovni evropski folklor prepun je bajki i priča o princezama, prinčevima, vilama i vješticama, čija se radnja često odigrava u ogromnim i tajnovitim zamcima.

(rts.rs)

 

 

Portal Analitika