Politika

DF: Vučelić nelegalni gradonačelnik

DF
S
ituacija u Glavnom gradu je nelegalna, nelegitimna i stvara pravnu nesigurnost, ocijenili su iz Demokratskog fronta (DF) i pozvali Vladana Vučelića da prestane da se bavi poslom za koji nema pravno uporište jer će u suprotnom biti krivično procesuiran.

DF: Vučelić nelegalni gradonačelnik
Portal AnalitikaIzvor

Vučelić, bivši zamjenik gradonačelnika Podgorice, preuzeo je poslove prvog čovjeka grada do izbora novog gradonačelnika, iako mu je 26. juna Skupština Glavnog grada konstatovala prestanak mandata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je saopštilo da pitanje ko vrši funkciju izvršnog organa do izbora novog gradonačelnika u slučaju kada je gradonačelniku Glavnog grada istekao mandat po sili zakona nije riješeno Zakonom o Glavnom gradu, pa se primjenjuje Zakon o lokalnoj samoupravi.

OdborniK DF u Skupštini Glavnog grada Goran Radonjić rekao je da je situacija u Glavnom gradu nelegalna, nelegitimna i da stvara pravnu nesigurnost.

»Mišljenje MUP-a je političko, koje je saučestvovanje u kreiranju nelegalnog stanja. Zakonom o Glavnom gradu, prestao je mandat gradonačelnika, kao i njegovom zamjeniku«, kazao je Radonjić.

Kako je naveo, Vučeliću je prestao mandat i onda je preuzeo funkciju veću od prethodne - gradonačelnika.

»Umjesto da bude građanin, on je v.d. gradonačelnika. Ta funkcija i ne postoji a stav MUP-a se zasniva na mišljenju koje se ovdje ne primjenjuje«, poručio je Radonjić.

Na pitanje koje je rješenje za nastalu situaciju u Glavnom gradu, Radonjić je odgovorio da bi bilo najbolje formirati vlast.

»Trebalo bi formirati legalnu vlast prije svega. A sada, trebalo bi održavati sve u tehničkom smislu. Svi trpimo ovako jer imamo nelegalno stanje«, kazao je Radonjić na konferenciji za novinare.

Branka Bošnjak smatra da se u Glavnom gradu dešava pravno nasilje.

»To je želja Demokratske partije socijalista (DPS) da bez obzira na izborni rezultat i na većinsku volju građana Podgorice dođe do promjene, oni žele da uzmu te funkcije i da nastave da vladaju na način na koji su do sada radili«, kazala je Bošnjak.

On je navela da u Glavnom gradu ima mnogo onih koji su u v.d. stanju. »Situacija u Glavnom gradu je nelegalna i upozoravamo Vučelića da se ne bavi poslom za koji nema pravno uporište u zakonu jer će biti krivično procesuiran za lažno predstavljanje«, poručila je Bošnjak.

Bošnjak je rekla da je iznenađenje što Vučelić u imovinskom kartonu nije prijavio stan koji je dobio od Glavnog grada.

Prema riječima Aleksandra Sekulića, na konstitutivnoj sjednici Skupštine Glavnog grada, konstatovan prestanak mandata Miomiru Mugoši, kao i njegovom zamjeniku Vučeliću.

»Obojici je prestao mandat po sili zakona, i to je imperativna pravna činjenica koja je konstatovana. Mišljenjem MUP-a obezbjeđeno je da neko kome je prestao mandat preuzima ovlašćenja u svojstvu građanina i ovlašćenja koja mu ne pripadaju«, rekao je Sekulić. (Mina)

 

Portal Analitika