Region

NIKOLIĆ: "Gubimo prijatelje ako se svrstamo"

nikolic
P
redsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da želi prekid neprijateljstava u Ukrajini, ne samo zbog specifične pozicije Srbije, već zbog interesa građana na kriznom području.

NIKOLIĆ: "Gubimo prijatelje ako se svrstamo"
Portal AnalitikaIzvor

"Ako se dogovore, biće to na dobro naroda. Ako se ne dogovore, onda će to biti na zlo naroda, nastradaće narod u istočnoj Ukrajini, to je očigledno", ocijenio je predsjednik Srbije i dodao da je imao priliku da se na primjeru bivše Jugoslavije uvjeri kako strada narod i kako izgleda kada se umiješaju veliki i počnu sami da odlučuju o nečijoj sudbini.

Govoreći o poziciji Srbije u ukrajinskoj krizi, Nikolić kaže da je uvjeren da moramo da ostanemo na poziciji insistiranja na međunarodnom pravu i pravdi, što sasvim jasno znači da Srbija priznaje Ukrajnu u granicama u kojima je članica UN, i da to traži i za sebe.

"Kada bi se Srbija oprjedeljivala prema simpatijama, ko zna kako bi se ponašala u bilo kojoj, pa i u ovoj krizi, ali Srbija mora da se oprjedeljuje prema međunarodnom pravu i prema svojim interesima, a naš je interes da jednog dana ne izgubimo Rusiju kao zaštitnika u Savjetu bezbjednosti UN, ali nam je interes i da ne budemo u svađi sa EU", objasnio je Nikolić za Tanjug uoči odlaska na odmor.

Navodeći da pritisci vjerovatno postoje, ali da njemu lično "niko nije rekao ni jednu jedinu riječ", te da ne zna da li nekog drugog "pritiskaju", Nikolić je poručio da bi svako u toj situaciji trebalo da pred sobom ima sudbinu Srbije, Ustav Srbije, a prije svega svoje izgovorene riječi i želje građana Srbije.

A želje građana su, kako kaže, jasne - kao što ne smijemo da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, ne smijemo da priznamo ni nezavisnost Krima ili njegovo pruključenje Ruskoj Federaciji.

 

 

 

 

Portal Analitika