Politika

BLAŽIĆ: Novi izbori jedino pravo rješenje

0107blazic
B
ezuspješni politički pregovori oko formiranja vlasti u Podgorici za profesora Đorđija Blažića posljedica su lošeg izbornog sistema koji daje prevelika prava političkim partijama.

BLAŽIĆ: Novi izbori jedino pravo rješenje
Portal AnalitikaIzvor

Blažić kaže da izborni zakoni ne dozvoljavaju građanima da biraju odbornike, već samo političke partije zbog čega se i ovog puta biračka volja građana ne poštuje. Zbog toga su novi izbori i ovog puta jedino sistemsko rješenje, kaže Blažić za Televiziju Crne Gore.

- Nažalost političke partije umjesto da vrše svoju funkciju, da ispoštuju volju biračkog tijela u Podgorici, one kalkulišu i trguju - kaže Blažić.

Suština problema je, kako ističe Blažić, u zakonu koji građanima ne dozvoljava da biraju odbornike, već partije, koje mogu da nakon izbora mijenjaju volju građana.

- Dva mjeseca, što vlast što opozicija, uz glavnu ulogu SDP-a, koji pokušava sa izigra biračko tijelo. Čitava koncepcija njihovih razgovora sa vlašću, pa sa opozicijom ne predstavlja ništa drugo već pokušaj promjene volje biračkog tijela - smatra profesor Blažić.

rtcg.me

Portal Analitika