Region

VUČIĆ: Za nas su ratovi završeni

48vuk
P
redsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da država prati djelovanje onih koji se, nakon učešća u sukobima u inostranstvu, vrate u Srbiju, prenosi RTS.

VUČIĆ: Za nas su ratovi završeni
Portal AnalitikaIzvor

"Srbija ne učestvuje u tim sukobima. Srbija vodi odgovornu politiku. Nijesmo u mogućnosti da zakonski reagujemo, ali sve više vodimo računa o licima koja se vraćaju sa teritorije Sirije i Iraka i onih koji u Ukrajini učestvuju u sukobu, pratimo njihovo djelovanje u zemlji", rekao je Vučić na konferenciji u Vladi Srbije.

Premijer je pozvao sve koji ratuju na terotiriji Ukrajine da se vrate u zemlju i brinu o svojim porodicama, jer, kako je istakao, nije njihovo da ratuju u tuđoj zemlji ni za 6.000 dolara, ni za 1.200 dolara, u zavisnosti od toga koliko ih ko plaća. Vučić je objasnio da je riječ o licima koji su u 90 odsto slučajeva plaćeni, koji rade sa svim najvažnijim obavještajnim službama, istakavši da ne želi da govori o tome kako se oni priključuju proruskim ili drugim snagama.

"Ali, nanosi se velika šteta Srbiji", naglasio je Vučić i najavio da će, na prijedlog Rasima Ljajića, biti donijeta neka rješenja.

"Za Srbiju i srpski narod ratovi su davno završeni. Mi gledamo u mirnu budućnost, u kojoj razmišljamo kako da budemo 2016. godine ekonomski najnaprednija zemlja u regionu", zaključio je Vučić.

Nema poziva za nastavak dijaloga u Briselu: Premijer je rekao da nema informacije o zahtjevima za novi briselski sporazum, da je on uvijek spreman za Brisel, a Srbija za nastavak dijaloga, ali da nema s kim da pregovara.

"Uvijek sam spreman da dođem u Brisel. Mi smo smo veoma posvećeni nastavku dijaloga sa Albancima sa kojima nemamo nikakav problem. Jedni problem je to što oni nemaju svoju vladu", rekao je srpski premijer.

Kako je istakao, smatrao bi veoma nekorektnim ukoliko bi neko iz međunarodne zajednice rekao da Srbija nešto nije ispunila, jer Srbija zapravo nema s kim da razgovara. Odgovarajući na pitanje da li je bilo pritisaka da se razgovara o "Briselu 2", predsjednik Vlade rekao je da bi javnost već bila obaviještena da je imao bilo kakvu informaciju u vezi sa tim.

"Rekao sam Ketrin Ešton da sam uvijek spreman da dođem u Brisel, da sam posvećen nastavku dijaloga", istakao je Vučić.

U četvrtak o tajnim ugovorima: Premijer je najavio da će u četvrtak predstaviti javnosti neke od ugovora, uključujući ugovor sa "Etihadom".

Vučić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da očekuje da će od "Etihada" danas ili sutra ujutru dobiti zvanično obavještenje da je srpska strana slobodna da objavi taj dokument, te da će u četvrtak izaći u javnost s tim.

Istakao je da ne može da objavljuje ugovore bez saglasnosti druge strane, ali je primijetio da ne razumije nečiju želju da se stvari događaju po najgorem scenariju, samo da bi imali razlog za mržnju prema njemu i stranci koju vodi.

Prema njegovim riječima, na državnim organima je da utvrde činjenice koje se tiču ugovora sa NIS-om, odnosno da li ima ili ne elemenata krivičnog djela.

Kako je primijetio, nekima je to manje važno nego zašto je Srbija bez tendera uzela 2,7 miliona eura za rekonstrukciju zgrade bivšeg "Geozavoda".

"Krivi smo što smo uzeli te pare na poklon bez tendera", ironično je rekao premijer.

Kad je riječ o ugovoru sa "Fijatom", Vučić je rekao da ne može da objavljuje tako nešto bez tuđe saglasnosti, ali da bi, kada bi se taj ugovor poredio sa onim koji se odnosi na JAT, bilo jasno kako su minimalne subvencije za JAT, i da je država u poslu sa "Fijatom" izdvojila višestruko više sredstava.

Nekima je to važnija tema nego ugovor s NIS-om, što govori, dodao je, koliko je malo povjerenje u sve što se napravi.

"Je l' trebalo da se sruši neki avion JAT-a ili da nacionalni avio-prevoznik potpuno propadne, je l' trebalo da ne obnavljamo zgradu 'Geozavoda'", upitao je premijer.

"Tu politiku 'što gore po državu, to bolje' ja ne mogu da razumijem. Sem ostrašćene mržnje prema meni i stranci koju vodim ja tu ništa drugo ne vidim", rekao je Vučić.

Odmor u Srbiji dok ne izađe iz krize: Predsjednik Vlade Srbije kaže da nikoga od srpskih političara ne može da osuđuje zbog toga što godišnji odmor provode izvan Srbije, da svako ima pravo da zarađeni novac troši gdje želi, ali da će on dok god država ne izađe iz krize - biti u Srbiji.

Zamoljen da prokomentariše izvještaje medija o omiljenim inostranim turističkim destinacijama nekih srpskih političara, Vučić je rekao da je njegova obaveza bila da ljudima objasni da je bolje da zarađeni novac ostane u Srbiji.

"Ja sam rekao da to smatram svojom odgovornošću i sebi namećem tu obavezu, ali nijesam uspio da je nametnem ljudima u svom okruženju", rekao je Vučić.

Međutim, istakao je da mu nije jasno odakle nekima novac za boravak od 20 dana na moru, ali ističe da je to njihov novac.

"Mislim da je važna odgovornost političara, da se ne ponašaju bahato, osiono, već u skladu sa svojim mogućnostima i primanjima", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ne radi se ovdje o ekonomskom patriotizmu, već o normalnoj i razumnoj preporuci, te o potrebi da političari pokažu više odgovornosti.

"Nikoga ne mogu da osuđujem. Jedino što mogu da kažem da ću i sljedeće godine da budem u Srbiji, i sve dok ne izađemo iz krize i ostvarimo rast od dva ili dva i po odsto", zaključio je Vučić.

Portal Analitika