Košarka

PAVIĆEVIĆ: Intenzitetom u igri, optimizmom i zajedništvom na pobjedu protiv Bugarske!

2014-08-12_13.05.07
S
elektor Luka Pavićević nakon startne pobjede Crne Gore protiv Izraela, u kvalifikacijama za EP koje se igra iduće godine, mišljenja je da u narednom duelu sa Bugarskom tu pobjedu treba zaštititi i ozbiljnim pristupom svim predstojećim mečevima pokušati da ostvare zacrtani cilj - da se Crna Gora plasira na Evropsko prvenstvo.

PAVIĆEVIĆ: Intenzitetom u igri, optimizmom i zajedništvom na pobjedu protiv Bugarske!
Portal AnalitikaIzvor

Pavićević smatra da taj zadatak uopšte nije lak, te stoga poziva publiku da u što većem broju sjutra veče od 21 sat podrži njegove izabranike da dođu do druge pobjede u grupnoj fazi kvalifikacija.

Govoreći o trijumfu u gostima protiv Izraela, Pavićević naglašava da je riječ o velikoj pobjedi.

- Pobjeda protiv Izraela je evidentno velika za nas u ovom kvalifikacionom ciklusu. Evidentno je da smo do nje došli u izuzetno teškoj i zahtjevnoj utakmici, i sa fizičke i sa mentalne strane i da smo iz tog razloga svi veoma zadovoljni što smo uspjeli da se vratimo s pobjedom. Ta pobjeda je veliki iskorak u našem nastojanju da Crnu Goru držimo na velikom takmičenju u kontinuitetu. Moram da kažem da u toj utakmici nijesmo bili perfektni. Znači, bilo je tu dosta propusta, u onom smislu, kad se utakmica planira i kad se protivnik analizira - što treba oduzeti protivniku da bi se došlo do pobjede kao elementarnog cilja. Međutim, to je u neku ruku bilo sasvim i normalno. Cijela ova situacija sa Izraelom koji se nalazi u ratnom stanju i koji do nekoliko dana pred samo takmičenje nije znao gdje će da igra, ni kako će da igra, što je našu organizaciju putovanja dovelo do nemoguće misije, a što je opet kao posljedicu imalo veliki napor da se stigne na odredište i usljed tog umora i stresa sasvim je normalno da nijesmo mogli da odigramo perfektnu utakmicu. U takvom meču veoma je važno bilo vidjeti ogromnu požrtvovanost i veliko timsko jedinstvo koje su naši igrači ispoljavali u svim onim momentima kad se utakmica lomila, a to je bilo čak dva ili tri puta. Tako da imamo tim koji možda i nije najjači u kvalifikacijama, ali imamo tim za koji mi kao treneri, ili kao košarkaška zajednica, nijesmo ni u jednom momentu zabrinuti zbog toga da li će ti momci da izađu i daju sto odsto ili i više od toga, od svog maksimuma - kazao je Pavićević i dodao:

- Kada se tim spoji kao takav i kada igra na tom nivou zajedništva, onda normalno da u skladu sa radom, naporom koji se ulaže i kvalitetom isto, mi možemo da dođemo u situaciju da dobijemo sve. I to se desilo u ovom momentu, protiv jedne jake ekipe Izraela i taj iskorak je, po meni, izuzetan. Međutim, nije i dovoljan. Mi moramo da shvatimo da sada moarmo da štitimo stečenu prednost, da štitimo jedan veliki učinak koji smo ostvarili. Jer pritisak je sada drugačiji, u neku ruku, i veći. Mi ćemo se toga pritiska braniti kao i od svih koje smo do sada imali, i to - intenzitetom u igri, energijom, optimizmom, zajedništvom. Probaćemo koliko god je to moguće da igramo ispravno, u igri košarke - napadu, odbrani, tranziciji u oba smjera - da gradimo našu igru i da razgrađujemo protivnikovu igru. U svemu tome imajmo na umu da nijesmo savršeni i da tu ima ozbiljnih individualnih kvaliteta u suparničkim ekipama i da su ove kvalifikacije izuzetno teško isplanirane od strane FIBE, u smislu da tu niko nema garanciju prolaska. A naš osnovni cilj je da održimo Crnu Goru na Evropskom prvenstvu. U tom smislu mi ćemo se držati svog pravca, a ja se nadam da ćemo protiv izuzetno neugodne ekipe Bugarske, a potom i Holandije i Izraela, imati podršku naše publike i naših navijača, jer nam to kao neki vid nagrade, izuzetno znači. Dakle, volio bih da svi zajedno učestvujemo u ostvarivanju tog osnovnog cilja crnogorske košarke, a to je bude na velikom takmičenju, što uopšte nije lako u današnjim uslovima - kazao je Pavićević na današnjoj pres konferenciji.

2014-08-12_13.03.40

Kada je u pitanju naš naredni rival ekipa Bugarske, selektor smatra da Bugari nemaju što da izgube i stoga očekuje otvoren meč sjutra u „Morači“.

- Kada su Bugari u pitanju, moramo biti svjesni da nijesu izdržali taj pritisak, jer vjerovatno nijesu bili svjesni kvaliteta Holandije na koji sam skrenuo pažnju još prije dva mjeseca kada smo krenuli da pričamo o našoj grupi. Znajući trenera i znajući taj igrački kadar, jer sam imao prilike da se srijećem sa igračima i trenerom, tako da u ovom sistemu kako ga je FIBA postavila, Bugari trenutno debelo kaskaju iza. Jer rezultat sa četvrtoplasiranom ekipom se ne broji. To može da bude bilo ko u ovoj grupi, uključujući i nas ako odreagujemo negativno, što mi nećemo ni po koju cijenu dozvoliti. To može da bude Izrael, a može da bude i Bugarska. Zato mi moramo sjutra da napadnemo Bugarsku iz sve snage i moramo da pobijedimo, a da se na kraju možda i desi da ta pobjeda uopšte ne bude ništa značila. S druge strane, Bugari sad poslije poraza kući od Holandije nemaju što da izgube. U ovom momentu, oni su glavni kandidati da budu ta četvrta ekipa. Izrael ima individualni kvalitet da ode sjutra u Holandiju i da ih pobijedi, da dođe za dvije ili tri utakmice u Podgoricu i da pobijedi Crnu Goru. Jer, oni imaju taj kvalitet, tu čvrstinu, taj karakter. Sve je otvoreno, sjutra dočekujemo mladu, rasterećenu ekipu Bugarske koju moramo da iskontrolišemo po nekoliko faktora košarke, da bi uspjeli da ih pobijedimo. Oni su na samom startu najavili prolaz na EP i ambiciju da bude na tako velikom takmičenju. Svi zajedno, mislim, moramo da se ozbiljno okrenemo toj utakmici, a potom i svakoj narednoj, kako bismo zaštitili veliku pobjedu koju smo napravili protiv ekipe Izraela - zaključio je Pavićević.

Plejmejker Nikola Ivanović ističe da je ekipa pokazala karakter u Nikoziji, ali da pobjedu protiv Izraela treba što prije zaboraviti kako bi se pružio maksimum i odigrao dobar meč protiv Bugarske, koja je protivnik za respekt i pored neočekivanog poraza od Holandije.

- Znali smo da će biti veoma teško u Nikoziji i najvažnije je da smo pokazali karakter i dobili najtežeg protivnika u grupi. Igrali smo veoma kvalitetno, naročito u napadu, dok je u odbrani bilo propusta, ali zasluženo smo došli do pobjede. Malo iznenađenje je što je Bugarska poražena od Holandije, ali moramo da budemo maksimlano motivisani i koncentrisani da bi ostvarili novu pobjedu. Čeka nas težak meč, ali samopouzdanje je na visokom nivou nakon pobjede u Nikoziji. Favoriti smo protiv Bugarske, ali moramo da budemo na najvišem nivou i da maksimalno respektujemo protivnika. Imali smo naporan put do Kipra i nazad, putovali smo 26 sati u protekla tri dana i moramo da se oporavimo, ali i pripremimo na najbolji način za naredni meč - rekao je Ivanović.

Utakmica Crna Gora-Bugarska igra se sjutra od 21 sat u Sportskom centru "Morača", dok će se ulaznice prodavati danas od 19 do 21 sat na šalterima SC "Morača" i sjutra od 17 sati do početka utakmice. Cijena ulaznica je tri eura.

A.P.

Portal Analitika