Svijet

Izrael osudio formiranje istražne komisije UN

1208netanjahuok
I
zraelske vlasti danas su oštro osudile formiranje komisije UN za istragu kršenja humanitarnog prava tokom sadašnjih vojnih operacija u Gazi i na okupiranim palestinskim teritorijama.

Izrael osudio formiranje istražne komisije UN
Portal AnalitikaIzvor

- Antiizraelski zaključci u izvještaju te komisije su unaprijed napisani, samo nedostaju potpisi - izjavio je Frans presu portparol izraelskog Ministarstva inostranih poslova Jigal Palmor.

Prema njegovim rečima, za tu komisiju nijesu važna ljudska prava već "prava terorističkih organizacija kao što je radikalni palestinski pokret Hamas".

Palmor je rekao da još nije donijeta konačna odluka o izraelskoj saradnji s komisijom.

Izrael je bojkotovao prethodnu istražnu komisiju koju je takođe imenovao Savjet UN za ljudska prava u Ženevi. Ta komisija je istražila izraelsku vojnu operaciju na pojas Gaze tokom sukoba 2008-2009.

Palestinski zvaničnici i Arapska liga optužuju Izrael za ratne zločine u novom sukobu koji je izazvao velike tenzije između UN i Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je optužio palestinski radikalni pokret Hamas za "dvostruke ratne zločine", zbog ispaljivanja raketa na Izrael i korišćenja palestinskih civila kao živog štita.

(blic.rs)

Portal Analitika