Svijet

Gaza: Primirje se održava, pregovori se nastavljaju

1208gazaok
P
rimirje u Pojasu Gaze održava se i danas, drugi dan zaredom, a pregovori između izraelskih i palestinskih zvaničnika, čiji je cilj da se postigne dogovor o sveobuhvatnom i trajnom prekidu vatre, nastavljaju se kasnije tokom dana u Kairu.

Gaza: Primirje se održava, pregovori se nastavljaju
Portal AnalitikaIzvor

Posljednji dogovor o 72-satnom primirju poštuje se, nakon što su dvije strane juče održale gotovo desetosatne pregovore u nastojanju da se postigne trajni mir.

Izraelski pregovarači u Kairo će doputovati tokom dana, pošto su o jučerašnjim razgovorima izvijestili premijera Benjamina Netanjahua.

Visoki zvaničnik izraelske vlade negirao je izvještaje prema kojima je postignut napredak u dosadašnjim pregovorima, kazavši za izraelski radio i televizijski Kanal 2 da su razlike između dviju strana velike i da dosad nije postignut nikakav napredak.

Izraelski radio objavio je da Izrael nudi ustupke koji uključuju proširenje ribolovne zone uz obale Gaze, sužavanje zona zabrane kretanje duž granice, mogućnost da 170 Palestinaca dnevno pređe izraelsku teritoriju preko graničnog prelaza Ereza, kako bi mogli putovati na Zapadnu obalu ili u Jordan.

Uz to, Izraelci više neće blokirati transfer novca za oko 40.000 državnih službenika koje je u Gazi angažovao Hamas, pod uslovom da su novčana sredstva pod međunarodnim nadzorom i da njima ne upravlja Hamas, već umjereni palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Hamas traži prekid izraelske i egipatske blokade u Pojasu Gaze i otvaranje luke u toj enklavi. Izraelci su na to spremni da pristanu jedino u slučaju da se tokom nekih budućih pregovora dogovori sporazum o trajnom prekidu vatre s Palestincima.

U zadnjih mjesec dana u sukobima je ubijeno 1938 Palestinaca i 67 Izraelaca, a u gusto naseljenom području Gaze nastala je velika materijalna šteta.

(index.hr)

Portal Analitika