Politika

Opozicija bojkotuje svečanu sjednicu SO Mojkovac 13. avgusta

1108snplogook
O
dbornici opozicionih partija u lokalnom parlamentu (Socijalističke narodne partije, Demokratskog fronta i Demokratske srpske stranke) neće prisustvovati svečanoj sjednici Skupštine opštine Mojkovac 13. avgusta i proslavi Dana opštine, najavljeno je iz mojkovačkog odbora SNP-a.

Opozicija bojkotuje svečanu sjednicu SO Mojkovac 13. avgusta
Portal AnalitikaIzvor

Odluka je donijeta na zajedničkoj sjednici svih odborničkih klubova opozicionih partija koje imaju odbornike u lokalnom parlamentu.

-Klub odbornika SNP Mojkovac ukazuje i podsjeća građane Mojkovca i ukupnu javnost da je vladajuća većina nakon osvajanja vlasti 2012. donijela odluku da se promijeni praznik opštine 7. januar, koji je bio ustanovljen u znak sjećanja na Mojkovačku bitku. Za praznik opštine Mojkovac ustanovljen je 13. avgust, dan kada je došlo do ujedinjenja dvije opštine i to Poljske i Mojkovačke. Uspostavljanjem i proslavom novog praznika pokazuje se da trenutnoj političkoj vlasti u Mojkovcu nije stalo do slavne istorije i tradicije. Ovim su pokušali da istorijski događaj, po kojem je Mojkovac i njegova istorija najpoznatija, sklone i bace u zaborav. Za praznik je utvrđen datum kada je održana sjednica Skupštine opštine Mojkovac, tako da je jedan administrativni datum po volji vlasti dobio prednost nad istorijom, tradicijom i narodnim osjećanjima i pitamo se da li smo mi junački narod kako sebe volimo da predstavljamo kada se pozivamo na slavnu istoriju, bitke, čojstvo i junaštvo i slavne pretke, ili smo „administrativni narod“ koji ima samo administrativne datume koje treba da slavimo i da ih se sjećamo- ističe se u saopštenju SNP-a Mojkovac.

Podsjećaju da je, što se tiče Mojkovačke bitke, za poštovanje činjenica da je crnogorska vojska tih dana popustila na svim frontovima osim na mojkovačkom sektoru gdje je izvojevala pobjedu.

-Po tom događaju i tom datumu Mojkovac je ostao najčuveniji, a crnogorska vojska stekla slavu za pamćenje. Mojkovačku bitku ne mogu izbrisati iz sjećanja. Svi simboli u Mojkovcu su u znaku i duhu poštovanja Mojkovačke bitke. Zaslužili su mojkovački junaci da se njima ponosimo, da ih pamtimo i da ih se sjećamo i da uradimo najmanje što možemo za njih da ih slavimo i da praznik Opštine posvetimo njima  i slavnim događajima iz istorije. Može neko promijeniti datum Dana opštine, ali ne i doživljaj da je Mojkovačka bitka najpoznatiji  događaj koji  se desio na ovim prostorima i ona će kao takva ostati u pamćenju, priči i legendi ovog naroda. Kada sadašnje opozicione partije osvoje vlast u Mojkovcu, ponovo ćemo za  praznik Opštine ustanoviti dan koji je posvećen Mojkovačkoj bitki- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika