Svijet

Upucan 1981, umro 2014.

okbrejdi
S
mrt Džejmsa Brejdija, sekretara za štampu predsjednika SAD Ronalda Regana, koji je ranjen prilikom atentata na Regana 1981. godine, bila je ubistvo, saopštili su vještaci.

Upucan 1981, umro 2014.
Portal AnalitikaIzvor

Brejdijeva smrt nastupila je kao posljedica teških povreda koje je pretrpio prije 33 godine, saopšteno je iz kancelarije medicinskog vještaka iz Virdžinije. To znači da bi napadač Džon Hikni Mlađi mogao biti optužen za Brejdijevo ubistvo, prenosi Blic.

okregan
Brejdi
je imao 73 godine kada je umro početkom ove nedjelje. Bio je djelimično paralizovan i vezan za kolica, od pokušaja ubistva Regana, a i govorne sposobnosti su mu bile ograničene.

On je svoje iskustvo iskoristio da bi pokrenuo kampanju protiv korišćenja vatrenog oružja, koja je rezultirala istorijskim zakonom o kontroli naoružanja u SAD iz 1993. godine.

Autopsija koju su sproveli vještaci pokazala je da je uzrok smrti ranjavanje pištoljem.

okhinkli
Sud je odlučio da Hinkli nije kriv, i to zbog njegove neuračunljivosti. Osim Brejdija, 30. marta 1981. godine ranjeni su i Regan i obavještajac Timoti Mekarti. Brejdijeve povrede su bile nejteže, jer je pogođen u glavu.

Nakon novih nalaza, otvorio se prostor za podizanje optužnice za ubistvo protiv Džona Hiknija Mlađeg, koji je sada pacijent u psihijatrijskoj bolnici "Sent Elizabet" u Vašingtonu.

Ipak, nije izvjesno kakav bi mogao biti ishod suđenja.

- Svi dokazi koje je vlada imala 1981. godine aktuelni su i danas - rekao je advokat odbrane Ted Vilijams.

Hiknijeva porodica je u međuvremenu pokušala da ga izvuče iz bolnice, ali mu je dozvoljeno samo posjećivanje majke.

 

 

Portal Analitika