Zanimljivosti

"Mali princ" kao terapeutsko sredstvo

1108maliprincok
Mali princ” francuskog pisca Antoana de Sent-Egziperija postao je i zvanično terapeutsko sredstvo - sudskom odlukom u argentinskom gradu Rosario.

"Mali princ" kao terapeutsko sredstvo
Portal AnalitikaIzvor

Prema sudskoj presudi, razvedeni par mora da čita svojoj djeci djelo slavnog pisca i avijatičara svakog mjeseca jednom nedeljno. Sud je zaključio da će otac i majka tako bolje shvatiti svoje potomke i “vidjeti u njima ličnosti”.

Uz “Malog princa”, obavezna lektira za djecu bivših supružnika je i “Etika za Amadora” španskog filozofa i romanopisca Fernanda Savatera, kao i Konvencija o pravima djeteta, piše SeeCult.

Krajem jula je, inače, obilježena 70-godišnjica smrti Egziperija, koji je poginuo leteći avionom tokom izviđačkog zadatka 31. jula 1944. godine.

UN, Fond Egziperija i Međunarodna organizacija frankofonije raspisali su tim povodom konkurs posvećen “Malom princu”, jednoj od najblistavijih knjiga XX vijeka. Tema konkursa je glasila: “U kojoj meri ideje 'Malog princa' odražavaju opštečovječanske vrijednosti 70 godina poslije?”

Eseje na engleskom i francuskom jeziku, kao i crteže, djeca i mladi mogli su da pošalju do 30. juna, a imena dobitnika nagrada biće proglašena na svečanoj ceremoniji u sjedištu UN 21. septembra, na Međunarodni dan mira.

Knjiga “Mali princ” prvi put je objavljena u aprilu 1943. u Njujorku, na francuskom jeziku. U to vrijeme Francuska je još bila pod nacističkom okupacijom.

“Mali princ” je kasnije postao najprevođenije djelo frankofone književnosti -objavljen je na čak 270 jezika širom svijeta.

Rođen 29. juna 1900. godine u Lionu, kao treće od petoro djece, Sent-Egziperi je već od djetinjstva želio da bude pilot, što je i postao 1921. u Strazburu. Samo dvije godine kasnije u Buržeu doživio je avionsku nesreću, a nekoliko godina potom upoznao se sa čuvenim francuskim piscima, koji su podržali njegove književne ambicije krunisane objavljivanjem prvog romana “Avijatičari” 1926.

U Americi je letio na raznim maršrutama u istraživačkim pohodima Patagonije i Kordiljera, a 1930. u domovini je ovijenčan slavom i okićen ordenom Legije časti za zasluge u civilnom vazduhoplovstvu.

Godinu dana nakon što se oženio (1931), redovno je letio iz Marseja u Alžir, da bi se 1934. uputio na Daleki Istok i vratio odatle premoren i bolestan. Učestvovao je kao pilot savezničke avijacije u borbama protiv Hitlerove Njemačke, a sa izviđačkog zadataka 31. jula 1944. nije se vratio.

 

 

Portal Analitika