Svijet

Grčka: 77 milijardi eura loših kredita

1108grckaeuzastaveok
R
ezultati stres testova koje Evropska centralna banka trenutno sprovodi u 128 banaka širom eurozone, uključujući grčke banke, po svoj prilici neće biti objavljeni još neko vrijeme. Njihovo zvanično objavljivanje predviđeno je u oktobru, ali banke se nadaju da će i ranije dobiti neke naznake o potrebnom nivou dokapitalizacije, piše grčki list Katimerini.

Grčka: 77 milijardi eura loših kredita
Portal AnalitikaIzvor

U oktobru će banke, uključujući Grčku nacionalnu banku, Piraeus, Alfu i Eurobanku, primiti analitičke izvještaje i dobiti rok od 15 dana da dostave predloge za pokrivanje eventualnih rupa u kapitalu. Te mjere moraće da budu sprovedene u roku od šest do devet mjeseci.

U Atini vlada mišljenje da će suma potrebna za dokapitalizaciju grčkih banaka biti mala i da je neće biti teško pribaviti. Katimerini navodi da se najvjerovatnije radi o cifri od četiri do pet milijardi eura.

Najveći razlog za zabrinutost banaka su nenaplativi zajmovi, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na čak 77 milijardi eura, od čega su oko 43 milijarde korporativni krediti.

Iz tog razloga, neophodno je restrukturiranje kredita odobrenih poslovnom sektoru, a jedno od riješenja koja se razmatraju je odobrenje restrukturiranja u slučaju da na taj postupak pristane većina kreditora, umjesto apsolutnog konsenzusa koji je do sada bio potreban.

Najvažnije, samo preduzeće neće moći, kao što je ranije bila praksa, da stavi veto na odluku banaka.

(bankar.me)

Portal Analitika