Društvo

MITRIĆ: Pravni Mapet šou

mitricblagota
P
rof. dr Blagota Mitrić, akademik DANU u današnjoj kolumni u Pobjedi “U fokusu” kaže da je gaf zamjenika sekretara Skupštine Slobodana Dragovića kada je za predsjedavajućim stolom u Parlamentu, dok se potpredsjednik zakonodavnog tijela Branko Radulović obraćao poslanicima, pokazao papir na kojem je pisalo “Mapet šou”, iako nedozvoljen, sa druge strane – “pogodio i sridu”.

MITRIĆ: Pravni Mapet šou
Portal AnalitikaIzvor

“Koliko god gaf zamjenika sekretara Skupštine bio neuobičajen, da ne kažem nedozvoljen, sa jednog kulturološkog aspekta, toliko je sa jednog univerzalnog životnog aspekta pogodio u „sridu“ za sve ono što se dešava u Skupštini, u kojoj se vode mnoge dosadne i jalove diskusije, a ponekad i nestručne do zla boga i u kojoj, kao posljedica sveukupne situacije, donose često i neustavne zakone”, piše Mitrić i nastavlja:

“A trebalo bi, sa aspekta opšteprihvaćenih pravnih postulata, da se donošenje zakona shvati i ostvari prevashodno u sklopu socijalne pravde, jer daleko je najviše onih kojima je to egzistencijalna potreba, te da to bude stožer legitimnog prava u svom izvoru i legalnog u svojoj primjeni. Tako se ostvaruju prostori vladavine prava kao najviše vrijednosti svake demokratske države.

A kako je kod nas? Eno onako kako ga je zamjenik sekretara Skupštine pokazao na onom parčetu papira na kome je pisalo ,,MAPET ŠOU“, u metaforičkom smislu. Evo najnovijeg primjera.

Poslanik Aleksandar Damjanović je nedavno dao ostavku na članstvo u Radnom tijelu za izradu zakona nakon četrnaest mjeseci, pošto ništa do tada nije bilo urađeno a koje je formirao ministar finansija svojim rješenjem. Nadam se da mi Aleksandar Damjanović neće zamjeriti ono što znaju svi: da sam ja članstvo u tom Radnom tijelu napustio poslije svega dva mjeseca, jer sam vidio da se radilo o čistom pravnom blefu ministra finansija, a fala Bogu, nije mi ni bilo teško jer sam iza sebe imao decenije i decenije raznih blefova koje je teško bilo čitati, a pravne blefove sam čitao kao bukvar.

Drugi primjer je u tijesnoj vezi sa prvim primjerom. Onaj pokazani ,,MAPET ŠOU“ se preseljava u Vladu i to baš posredstvom Ministarstva finansija i Sekretarijata za zakonodavstvo, čime svjesno ili nesvijesno podrivaju autoritet Vlade, kojoj se protiv pravno predlaže od ovih organa da da „mišljenje“ povodom osporenog zakona. I Vlada „nasijeda“ na taj užasan pravni blef, iako svaki pravnik zna da svako „mišljenje“, na zahtjev Ustavnog suda, daje isključivo donosilac osporenog zakona.

Evo kako: prema članu 19 stav 1 tačka 1 Zakona o Ustavnom sudu propisano je da su učesnici u postupku povodom osporenih zakona podnosilac inicijative ili predloga i donosilac zakona, prema članu 26 stav 2 istog zakona propisano je da Ustavni sud može prije pokretanja postupka da zatraži „mišljenje“ od Skupštine; prema članu 27 stav 1 istog zakona Skupština je dužna da u ostavljenom roku dostavi Ustavnom sudu osporeni akt i drugu dokumentaciju kao i „mišljenje“ na navode i dokaze podnosioca inicijative ili predloga za ocjenu ustavnosti tog zakona (Sl.ListCG br.64/2008, br. 46/2013,br. 51/2013.)

I sad, da bi pravni blef bio što providniji, pomenuti organi javno su publikovali predlog Vladi za davanje „mišljenja“, čime su „gurnuli“ Vladu da se protiv ustavno miješa u ustavnu nadležnost Skupštine, kao što se Skupština miješala u nadležnost Vlade, a epilog tog miješanja bio je porazan po Skupštinu pred Ustavnim sudom. Pomenuti organi su dva puta dostavljali „mišljenje“. I oba puta mijenjali svoj stav. Prvi put su mislili i predložili Vladi da ne podrži Inicijativu za ocjenu ustavnosti, a drugi put su drukčije mislili, pa su predložili Vladi da da „mišljenje“ da je Inicijativa osnovana i da je treba prihvatiti.

A nije trebalo da misle ni prvi, ni drugi put, jer, kao što se iz citiranih propisa vidi, i laiku je jasno da Vlada nije nadležna za davanje „mišljenja“ na zakone koje jedino može Skupština donositi.

Lično me čudi, da ne kažem zapanjuje u pravnom smislu, da se niko od pravnika u Vladi, kao na primjer, ministar pravde, generalni sekretar Vlade, savjetnik premijera za pravna pitanja, nijesu živi čuli povodom ove elementarno neustavne stvari.

Treći primjer, vezan je sa prva dva primjera, kada je Ministarstvo finansija napravilo „salto mortale“ sa tri zakona i to zakona o PDV-u, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, tako što su napravili naopak red poteza.

Stoga je zamjenik sekretara Skupštine javno pokazao da je Skupština pretvorena u „MAPET ŠOU“ a kakve se igre igraju u tom MAPET ŠOUU u Skupštini povodom donošenja raznih zakona najbolje potvrđuju često stvaranje ad hoc koalicije za (ne)izglasavanje zakona, zavisno od stranačkih interesa ovih koalicija.

Što da vam dalje duljim.

Portal Analitika