Politika

ABAZOVIĆ: Pajović i SDP su srušili dogovor o formiranju vlasti u Podgorici

abazovic
Socijaldemokratska partija SDP i lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović glavni su krivci za propast pregovora o formiranju manjinske vlasti u Podgorici, jer su zloupotrijebili inicijativu za sazivanje vanrednog kongresa kako bi prekinuli razgovore sa opozicijom”, kazao je za Vijesti član Predsjedništva Pozitivne  Dritan Abazović.

ABAZOVIĆ: Pajović i SDP su srušili dogovor o formiranju vlasti u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Abazović je dodao da u SDP-u nikada nijesu iskreno željeli saradnju sa opozicijom, dok je, kako tvrdi, “Pajović htio da se obračuna sa neistomišljenicima u stranci, po cijenu kraha pregovora”.

Abazović smatra da inicijativa osam članova Predsjedništva nije ugrozila pregovore, već je iskorištena kao alibi protivnicima formiranja manjinske vlasti.

„Inicijativa je upućena kao interni dokument, a onaj ko je to dao medijima svjesno je zapalio Pozitivnu, stavio lični interes ispred javnog i naravno ugrozio pregovore. Na taj način je dao alibi drugima da se vade na Pozitivnu. U pozadini svega leže drugi motivi koji se kristališu od same kampanje Evropsko lice Podgorice, a to će javnost vrlo brzo biti u prilici da sazna. Dakle, nije haos napravila inicijativa, već pojedinac koji je nju zloupotrijebio. Onaj isti koji dva mjeseca ranije nije htio da stavi na glasanje moj zaključak o stavljanju moratorijuma na sva unutarstranačka pitanja dok se vlast u Podgorici ne formira Darko Pajović", kazao je Abazović, navodeći da pokretanje inicijative nije moglo da sačeka završetak pregovora, jer se sjednice GO i predsjedništva održavaju dva ili tri puta godišnje.

Odgovarajući na pitanje da li je svjestan da bi u ovakvoj situaciji Pozitivna rizikovala politički nestanak u slučaju vanrednih izbora u Podgorici ili državi Abazović je naglasio da Pozitivna “sa istom postavkom igrača” ne može više dobiti nijednu utakmicu.

„Oni koji žele dobro stranci shvataju da nešto hitno treba mijenjati i da ovako ne ide. Lično vjerujem da će se Pozitivna revitalizovati i iz svega izaći jača. Uz određene korekcije možemo vratiti mnoge ljude koji su nas napustili, kao i okupiti nova lica i subjekte. Imamo potencijal da budemo okosnica drugačije Crne Gore. Za sve to potrebne su nam personalne i političke promjene. To podrazumijeva novi lideršip i novi politički manifest koji će Pozitivnu predstaviti kao nedvosmisleno građansku, opozicionu stranku, koja ideološki ne luta, zna šta želi i ima precizne odgovore na sva politička pitanja. Iskreno vjerujem da ćemo u narednih šest mjeseci imati takvu stranku“, ocijenio je on.

Na pitanje zašto se traži ostavku Pajovića Abazović je odgovorio da su propustili istorijsku šansu u Nikšiću, izgubili politički Savjet koji je bio više nego respektabilan, izgubili odbornike i poslanika, das u im odbornici u Budvi prišli DPS-u, da su izgubili skoro sve lokalne izbore, napravili loš rezultat u Podgorici.

„Pri tom je predsjednik odbio da stavi na glasanje zaključke da nema pregovora sa DPS-om što je dodatno probudilo sumnje. Nije dobro upravljao ni međuljudskim odnosima. Tražili smo ostavku kao moralni čin zato što je on prvi među jednakima, iako nije jedini krivac“, smatra on.

Abazović je odgovarajući na pitanje hoće li se kandidovati za predsjednika Pozitivne na vanrednom kongresu rekao da je siguran da u ovom trenutku ima mnogo boljih i iskusnijih kandidata koji mogu voditi stranku, naročito u ovim složenim trenucima.

 

Portal Analitika