Svijet

Palestina: Prihvaćeno novo trodnevno primirje

1008gaza
I
zraelski i palestinski pregovarači prihatili su danas, na predlog Egipta, novo 72-satno primirje, koje će početi noćas u ponoć po lokalnom vremenu, javio je Rojters.

Palestina: Prihvaćeno novo trodnevno primirje
Portal AnalitikaIzvor

Taj potez otvara put za indirektne pregovore o dugotrajnom zatišju na toj palestinskoj teritoriji, koju de fakto kontroliše Hamas, poslije jednomesečnog sukoba.

Egipat je prošle sedmice posredovao sličnom prekidu vatre, ali su nakon tri dana ekstremisti nastavili prekogranično raketiranje i Izrael je uzvratio udarima iz vazduha i sa mora.

Izraelski zvaničnici potvrdili su da je primirje prihvaćeno, ali su tražili da ostanu anonimni jer nijesu ovlašćeni da govore za medije.

Pregovarač Hamasa Izat al -Rešik rekao je Rojtersu da će palestinske frakcije zvanično prihvatiti primirje nakon što je Izrael prihvatio da se pregovori obnove bez preduslova.

"U svijetlu izraleskog prihvatanja primirja i njihovog povratka bez preduslova, mi ćemo informisati egipatsku braću o našem pozitivnom odgovoru", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Palestinci nijesu odustali ni od jednog svog zahtjeva, uključujući i okončanje blokade Gaze i puštanje zatvorenika.

U sukobu koji je poceo 8. jula poginulo je više od 1.900 Palestinaca i 67 ljudi na izraelskoj strani.

Portal Analitika