Svijet

Preliminarni rezultati u Turskoj: Erdogan pobjednik u prvom krugu

erdogannnn
T
urski premijer Redžep Tajip Erdogan danas će, sudeći prema preliminarim rezultatima glasanja, odnijeti pobjedu u prvom krugu prvih neposrednih predsjedničkih izbora, javili su turski mediji. Erdogan je, na osnovu prebrojanih 48 odsto glasova, osvojio 56 odsto.

Preliminarni rezultati u Turskoj: Erdogan pobjednik u prvom krugu
Portal AnalitikaIzvor

Njegovi protivkandidati - bivši šef Organizacije islamske konferencije i zajednički predstavnik opozicije Ekmeledin Ihsanoglu osvojio je oko 35,6 odsto, a kopredsjednik prokurdske Narodno-demokratske partije Selahatin Demirtas 8,4 odsto, javile su turske tv stanice, prenijele su agencije.

Izbori su se održavali na više od 165.000 biračkih mjesta i sada Centralna izborna komisija počinje da zbraja glasove. Na izborima učestvuju tri kandidata, a favoritom se smatra lider vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i aktuelni premijer Redžep Tajip Erdogan.

Frans pres ističe da se očekuje da će Erdogan pobijediti druga dva kandidata - nekadašnjeg čelnika Organizacije islamske konferencije (od 2011. Organizacija islamske saradnje) i zajedničkog predstavnika opozicionih Narodno-republikanske partije i Partije nacionalnog jedinstva Ekmeledina Ihsanoglua i kandidata i kopredsednika prokurdske Narodno-demokratske partije Selahatina Demirtaša.

Ihsanoglua podržavaju još tri stranke, Demokratska partija ljevice, Nezavisna partija Turske i Demokratska partija.

Da bi pobijedio, jedan od kandidata treba da osvoji apsolutnu većinu glasova, odnosno 50 odsto plus jedan glas.

 

TANJUG

Portal Analitika