Svijet

IRAK: Džihadisti ubili najmanje 500 jezida

isisisis1008
P
ripadnici ekstremističke organizacije Islamska država (IS) ubili su najmanje 500 jezida u ofanzivi na sjeveru Iraka, a najmanje dvadeset hiljada raseljenih civila sa tog područja pobjeglo je sa planine Sindžar.

IRAK: Džihadisti ubili najmanje 500 jezida
Portal AnalitikaIzvor

Irački ministar za ljudska prava, Muhamed Šija al Sudani, rekao je da su neke od žrtava sunitski ekstremisti iz IS zakopali žive, među kojima žene i djecu, prenosi Tanjug.

Oko 300 žena je kidnapovano, rekao je Sudani.

Na graničnom prelazu Fiškabur, 30 hiljada raseljenih civila, koji su pobegli sa planine Sindžar, ušlo je u Siriju, a zatim se uz pratnju kurdskih snaga vratilo u Irak, kazao je zvaničnik iz autonomne kurdske vlade u Iraku.

Poslanik Vijan Dahil, koji je iz zajednice jezida, rekao je da je između 20 i 30 hiljada raseljenih uspjelo da pobjegne i sklonili se u irački Kurdistan.

U međuvremenu, francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus založio se danas u Bagdadu za formiranje što reprezentativnije iračke vlade, ističući da je to od ključne važnosti u borbi protiv džihadista.

"U ovo vrijeme, Iraku je posebno potrebna što šire zasnovana vlada sloge, jer svi Iračani treba da osjete da su predstavljeni, kako bi se borili zajedno protiv terorizma", rekao je Fabijus poslije razgovora sa potpredsednikom iračke vlade, Huseinom al-Šahristanijem.

U subotu je saopšteno da je Oland u telefonskom razgovoru obećao Barzaniju da će u najskorije vrijeme Francuska uputiti u Irak najpotrebniju humantiranu pomoć, a da su sagovornici izrazili spremnost da sarađuju radi zaustavljanja ofanzive ekstremista.

Velika Britanija je počela da iz vazduha doprema hranu i vodu hiljadama civila koji su pred džihadistima izbjegli na planinu Sindžar na sjeveru Iraka, saopštili su ranije danas zvaničnici.

Prve isporuke pomoći pripadnicima jazuitske manjine, uključujući šatore, filtere za vodu, lampe na solarni pogon i punjače za telefone, bačene su iz aviona ugroženima tokom protekle noći.

Američka vojska nastavila je da bombarduje položaje naoružanih ekstremista IS u Iraku, istovremeno izbacujući iz aviona pakete hrane i vodu.

Papa Franja pozvao je danas međunarodnu zajednicu da pronađe političko rješenje kako bi se "zaustavili zločini" nad pripadnicima hrišćanske i drugih manjina u Iraku.

Portal Analitika