Svijet

Otvorena birališta u Turskoj, Erdogan budući predsjednik?

1008erdoganok
U
Turskoj su jutros otvorena birališta za prvi krug predsjedničkih izbora na kojima je favorit konzervativni premijer Redžep Tajip Erdogan, koji je na vlasti od 2003. godine, prenosi Index.hr.

Otvorena birališta u Turskoj, Erdogan budući predsjednik?
Portal AnalitikaIzvor

Gotovo 53 miliona ljudi ima mogućnost da do 17 sati glas za Erdogana i još dvojicu kandidata.

Sva ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi pobjedu trebalo da odnese Erdogan, koji predvodi vladajuću stranku Pravde i razvoja islamističkih korijena, i to možda već u prvom krugu.

Erdogan će morati da se povuče s mjesta predsjednika vlade, kada mu 2015. istekne treći mandat, pa želi da ostane na čelu zemlje kao predsjednik. Takođe, promjenama ustava nastoji sebi da osigura veća ovlašćenja, što zabrinjava njegove protivnike koji upozoravaju na njegove autoritarne i islamističke sklonosti.

Za izbore se još kandovao diplomata i akademik Ekmeldin Isanoglu (71), bivši čelnik Organizacije islamske konferencije, kao zajednički kandidat dvije glavne opozicione stranaka u parlamentu, Republikanske narodne stranke (CHP) lijevog centra i ekstremno desne Stranke nacionalnog pokreta (MHP). Isanoglu se predstavlja kao kandidat pomirenja koji će jednako braniti i nošenje hidžaba i zahtjeve liberala srednje klase.

Treći kandidat

Selahatin Demirtas

(41) član je krajnje lijeve Narodne demokratske stranke i poznati političar kurdske manjine, pa tako računa i na kurdske glasove, koji u biračkom tijelu učestvuju s pet do sedam odsto.

Portal Analitika