Zanimljivosti

Što je važnije za mršavljenje: ishrana ili vježbanje?

0908vjezbanje
A
ko želite da smršate, većina ljekara preporučiće vam da se pridržavate određene dijete i da redovno vježbate. Međutim, jedan aspekt te strategije je važniji od drugog.

Što je važnije za mršavljenje: ishrana ili vježbanje?
Portal AnalitikaIzvor

Realnost je neumoljiva: jedini način da izgubite suvišne kilograme je da sagorite više kalorija, nego što ćete unijeti, što je gotovo nemoguće, ako ne promijenite navike u ishrani.

U kilogramu tjelesne masnoće ima oko 7.000 kcal, dok trčanje cijelog maratona sagorijeva oko 2.600 kcal. Jasno je, dakle, koliko malu ulogu vježbanje igra u mršavljenju.

To ne znači da je fizička aktivnost nebitna, ali ako već morate da birate između regulisanja ishrane i vježbanja, dokazi upućuju da treba da se odlučite za ovo prvo.

Ako ste žena, ukoliko želite da smršate, treba da unosite oko 1.500 kcal dnevno, dok je taj broj za muškarce nešto veći. Osim što treba da povedete računa o unosu kalorija, trebalo bi da razmislite i o vrsti namirnica koje unosite.

Recimo, jedna od kalorijskih bombi koju bi trebalo da izbijegavate dok ste na dijeti je – pivo. Veliko pivo od 500 ml ima oko 200 kcal, što možda ne zvuči naročito “opasno”, ali ćete poslije njega samo biti još više gladni. S druge strane, za istu energetsku vrijednost, možete pojesti mnogo jabuka. (Evo kako izgleda vaša omiljena hrana u vrijednosti od 200 kcal)

Ukoliko do sada niste vježbali, a planirate da smršate, možda je dakle, najbolja strategija da prvo regulišete ishranu, a usput korak po korak uvodite izmjene i u navikama vezanim za fizičku aktivnost. Naime, iako ćete u teretani vjerovatno sagorjeti mnogo kalorija, postoji mogućnost da ćete kasnije osjećati mnogo snažniju glad, što će vas natjerati da se prejedete i time poništite sve pozitivne efekte vježbanja.

Umjesto da se upletete u beskrajni krug učlanjivanja u teretanu i napuštanja vježbanja, počnite da pješačite do posla, prestanite da koristite liftove, umjesto u kafić, s prijateljima izađite u šetnju i rezultati neće izostati. Kada primijetite prve pomake na vagi, možete pojačati fizičku aktivnost, ali postepeno i planirano, tako da vježbanje postane vaša svakodnevna navika, a ne povremeno sredstvo za mršavljenje.

Eksperimentišite s različitim fizičkim aktivnostima i pronađite onu koja neće činiti da se osjećate kao žrtva.

Na poslijetku, gubljenje kilograma može biti veoma uspješno, ako znate da cijenite “male pobjede” – svaki korak koji učinite se računa.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika