Svijet

Protesti u Londonu protiv ofanzive Izraela na Gazu

0908London
D
esetine hiljada propalestinskih demonstranata marširali su danas kroz centralni dio Londona, zahtijevajući da Velika Britanija zauzme oštriji stav protiv Izraela zbog ofanzive te zemlje na Gazu.

Protesti u Londonu protiv ofanzive Izraela na Gazu
Portal AnalitikaIzvor

Palestinska kampanja solidarnosti rekla je da je demonstriralo oko 150.000 ljudi. To su treće velike demonstacije za Gazu u Londonu za posljednje četiri nedjelje.

Demonstranti su se okupili u glavnoj šoping arteriji Oksford stritu i išli ka ambasadi SAD i Hajd parku, mnogi uzvikujući: Slobodna, slobodna Palestina" i noseći transparente za natpisima " VB - stop naoružavanju Izraela".

Prethodna dva protesta okupila su svaki po najmanje 10.000 ljudi, rekla je policija iako suorganizatori govorili da se čini da ih je svaki put bilo oko 50.000. Policija nije rekla koliko ih je bilo večeras.

Lindsi German iz Koalicije zaustaviti rat izjavilia je da je "nivo ljutnje bez presedana".

"Britanska vlada je ćutala dok su u izraelskom bombardovanju i kopnenoj ofanzivi ubijene hiljade," rekla je ona, pozvavši na kraj masakra.

Novih protesta je bilo i u Parizu, gdje je takođe u posljednjim nedjeljama bilo nekoliko demonstracija protiv rata. Ovog puta je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, koji su pozivali na kraj "izraelske agresije" uz jako prisustvo policije kako bi se spriječilo nasilje, viđeno na ranijim protestima.

U Britaniji je predsjedavajući Palestinske kampanje solidarnosti Hju Laning rekao da su nedavni odzivi bili "zadivljujući".

"Taj nivo podrške nismo vidjeli ranije. Svijet podržava Palestinu," rekao je on.

Ministarka iz Forin ofisa Sajida Varsi dala je ostavku u utorak zbog onog što je nazvala "moralno neodbranjivom" politikom vlade u Londonu prema Gazi. Ona je prva muslimanka u britanskoj vladi.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da žali zbog njene odluke i dodao da je vlada izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog civilnih žratva rata i da je stalno pozivala na prekid vatre. On je danas najavio da će medicinski eksperti otići u region za 48 sati. Ocijenio je i da je broj žrtava zastrašujući i da Velika Britanija prednjači u humanitarnim naporima da se pomogne.

U međuvremenu je zahvaljujući javnom apelu za pomć za Gazi u ime više britanskih dobrovoljnih društava prikupljeno 7,5 miliona dolara otkako je kampanja pokrenuta u petak.

Izraelski borbeni avioni su danas izveli 40 vazdušnih udara, a militatni su uzvratili sa 14 raketnih napada, dok međunarodni posrednici pokušavaju da spasu pregovore o prekidu vatre.

Izvor: blic.rs; foto: visitlondon.com

Portal Analitika