Zanimljivosti

Vježbe u teretani koje pogrešno izvodite

0908vjezbe
T
eretana može biti zastrašujuće mjesto za one koji nemaju iskustvo. Ali, čak i zaluđenici fitnesom mogu praviti greške.

Vježbe u teretani koje pogrešno izvodite
Portal AnalitikaIzvor

Trbušnjaci: Zamislite da je vaša kičma kreditna kartica. Baš kao što bi kartica oslabila ako biste je neprestano savijali, isto tako mogla bi da oslabi i vaša kičma uslijed konstatnog savijanja tokom vježbanja. Vjerovatno već znate da, prilikom podizanja teškog tereta, ne bi trebalo da savijate kičmu već koljena. To isto škodljivo savijanje kičme izvodićete iznova i iznova dok radite trbušnjake.

Sprava za vježbanje primicača i odmicača: Ova vrsta mašine nije baš najpogodnija za manje grupe mišića. Mnogo bolja opcija je raditi step-up vježbe. Na ovaj način angažovaćete unutrašnje i spoljašnje mišiće butina, a uvježbavati sve mišiće nogu.

Vježbe na lat mašini: Da biste koristili ovu spravu, neophodno je da imate veoma savitljiva ramena, a ukoliko to nije slučaj, može se desiti da povrijedite rame i osjetite veliki bol u ramenom zglobu i lopatici.

Nožna ekstenzija: Iako preovladava drugačije mišljenje, ove vrste mašina ne odgovaraju podjednako svim ljudima i neće svi moći na njima da rade vježbe u prirodnom položaju. Zato se prije savjetuje praktikovanje vježbi u okviru kojih se podiže sopstvena težina. Upotreba ove vrsta mašine temelji se na izvođenju nefunkcionalnog pokreta (ne izvodimo ga u svakodnevnom životu). Takođe se vrši pojačano opterećenje čašice koljena, što može da izazove neprijatnosti ne samo kod ljudi koji imaju bolove u koljenima, već i kod onih koji nemaju predispozicije za ovakve probleme.

Vježbe na smit mašini: Zbog jednoličnog, neprirodnog i fiksiranog pokreta, ova vrsta mašine neće vam omogućiti da angažujete manje okolne grupe mišića. Ovo utiče na efikasnost vježbe jer se pretežno angažuju veće grupe mišića. Ukoliko sa čučnjeva na smit mašini pređete na opterećenje u svakodnevnom životu – poput dizanja teških objekata sa poda, postojaće rizik da se ozbiljno povrijedite. Osjećaj balansa i fiksirani pokret mogu učiniti da steknete utisak da možete podići više nego što ste zaista u stanju.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika