Svijet

Nagasaki obilježio 69. godišnjicu razaranja atomskom bombom

0908nagasakispomenik
D
esetine hiljada ljudi, među kojima su i preživjeli stravičnog bombardovanja, okupili su se jutros u Nagasakiju da obilježe 69. godišnjicu pada atomske bombe koja je u ovom gradu ubila 70.000, prenosi Klix.ba.

Nagasaki obilježio 69. godišnjicu razaranja atomskom bombom
Portal AnalitikaIzvor

Drugu atomsku bombu SAD su bacile na ovaj japanski grad samo tri dana nakon iste takve bačene na Hirošimu.

Zvona su obilježila početak minuta šutnje u 11.02, po lokalnom vremenu, kada je 9. augusta 1945. godine bomba pretvorila grad u vatrenu kuglu.

Ceremonija koja je održala uprkos snažnom vjetru izazvanim približavanjem tajfuna, upriličena je blizu mjesta gdje je jedan američki avion izbacio bombu s plutonijumom nazvanu „Fat Man“ (Debeljko). Šest dana kasnije, Japan je kapitulirao i tako je okončan Drugi svjetski rat.

Pred okupljenima, među kojim su bili preživjeli i njihove porodice, zatim zvaničnici japanske vlade, premijer Šinzo Abe i američka ambasadorka u Japanu Karolina Kenedi, gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue je pozvao japansku vladu da odustane od plana o napuštanju pacifističke doktrine koju je Japan usvojio poslije Drugog svjetskog rata.

Naime, vlada te zemlje odlučila je prošlog mjeseca da dozvoli japanskoj vojsci, koja je do sada imala čisto odbrambenu ulogu, da se bori kad treba da brani saveznike.

Foto: bnd.com

Portal Analitika